Ældre i uniform skal dele brochurer ud

Egentlig ville kommunen hellere bruge de ledige seniorer på at arbejde med ældrepleje, rengøring og børnepasning, områder hvor kommunerne skærer for tiden. Men det må de ikke

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Se hele historien: Hjørring udsender ledige ældre på ståknallert

Der er blevet tænkt så det knagede i Hjørring. Den nordjyske kommune skal med de nye regler for seniorjob tilbyde arbejde til omkring 137 arbejdsløse over 55 år.

Det særlige ved de nye ansatte er, at de skal arbejde fuld tid og have almindelig løn. Men de må ikke tage arbejde fra nogen af kommunens medarbejdere, og de må ikke sendes ud i private job.

Derfor vil man i kommunen i fremtiden møde en flok ældre mennesker, der kører rundt iført uniform på de såkaldte segways (en form for ståknallert red.). De skal være kommuneguides og uddele turistbrochurer. Det skriver Avisen.dk.

Egentlig ville kommunen hellere bruge de ledige seniorer på at arbejde med ældrepleje, rengøring og børnepasning, områder hvor kommunerne skærer for tiden. Men det må de ikke.

- Vi ville da meget hellere, hvis der blev produceret nye ordinære job til dem. Men kommunen må ikke bruge dem til at tilbyde en bedre service. Sådan er reglerne, siger Ivan Leth (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget for i Hjørring Kommune til Avisen.dk.

Og Hjørring Kommune er ikke det eneste sted i landet, hvor man griber til ekstremt kreative løsninger disse dage, lyder det fra Kommunerns Landsforening (KL).

Den nyeste opgørelse viser, at 4.000 mennesker på 55 og derover får ret til et seniorjob det næste halve år. Men reglerne er så stramme for, hvad de overhovedet må lave, at det nærmest er en umulig opgave. I modsætning til fleksjobbere, ansatte i løntilskud og andre sociale tiltag på arbejdsmarkedet, så er loven om seniorjob lavet sådan, at de udelukkende må arbejde i kommunen.

Se, hvad du kan blive, når du bliver gammel her

Ikke engang når kommunen står for størstedelen af udgifterne til privatskoler og selvejende institutioner, må seniorjobberne arbejde der. Man kan ifølge loven heller ikke skrive seniorjob ind i sociale klausuler, og dermed presse privatet firmaer til at tage dem med ved udlicitering.

Enhedslisten vi sende senioerer ud i det private erhvervsliv
Enhedslisten vil nu præsentere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for et forslag, der skal gøre det muligt for kommunerne at sende seniorer ud i det private erhvervsliv, lyder det fra Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten ifølge Avisen.dk.

Og det vil arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn, gerne se på: 'Det lyder spændende, og vi vil gerne diskutere det nærmere,' siger han til Avisen.dk.

Men alt tyder på, at forslaget kan få det svært i Folketinget. Venstres Ulla Tørnæs, var med til at vedtage seniorloven i 2006. Ifølge hende er det overlagt, at seniorjobbene skal være i kommunen.

- Det har aldrig nogensinde været meningen af seniorjob skulle være en attraktiv ordning, siger hun.

De radikale var også med til at stemme for ordningen. Arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq mener, at lovgivningen om seniorjob grundlæggende er god.

- Men det er klart, at hvis Kommunernes Landsforening har et ønske om mere fleksible rammer, fordi de oplever, det er svært at placere seniorjobberne, så vil vi gerne lytte, siger han til Avisen.dk.

Michael Ziegler formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg har meget svært ved at se, hvad de skal gøre af så mange ældre.

- Det er virkelig mærkeligt, at man kan have et retskrav på et ordinært job fuldstændig uafhængigt af personens faglige og menneskelige kompetencer, siger han. Han undrer sig over, at hverken regioner, staten eller det private er med til at løfte opgaven med seniorjob.

Hjørring kommune skal ifølge kommunens egne beregninger bruge op mod 13 millioner kroner at aktivere de ledige seniorer.

GUIDE: Otte ting du skal hvide, når du fylder 55 år

FAKTA: Så mange danskere får hjemmehjælp

Læs også: Sådan tjener du 25.000 på jobbet du ikke fik

Se de kendtes skøre babynavne her

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere