Efter skodjob-skandale: Aldi fyrer topchef

Kassedamerne klager, kunderne bliver væk i protest og pengene fosser ud af Aldi-kassen

Flere års underskud og massiv kritik af arbejdsforholdene i Aldi's danske butikker får nu konsekvenser i discount-kædens øverste hierarki. (Foto: EB)
Flere års underskud og massiv kritik af arbejdsforholdene i Aldi's danske butikker får nu konsekvenser i discount-kædens øverste hierarki. (Foto: EB)

Flere års underskud og massiv kritik af arbejdsforholdene i Aldi's danske butikker får nu konsekvenser i discount-kædens øverste hierarki.

Efter afsløringer af uforsvarlig sikkerhed, fyringstrusler for kontakt med fagforeninger og emsig kontrol af ansatte må administrerende direktør Jan Lund nu se sig om efter nyt job.

Aldi's danske hovedkvarter ønsker ikke at kommentere omstændighederne omkring fyringen, men flere kilder bekræfter uafhængigt af hinanden, at røde regnskaber og dårlig omtale har kostet topchefen jobbet.

-Aldis pressestrategi er ret simpel: Den er nemlig at lade være med at sige noget. Logikken er, at der ikke er nogen, der skal blande sig i Aldis anliggender, har den tyske Aldi-afhopper Andreas Straub tidligere forklaret om den pressesky virksomhed.

Læs også: Aldi-afhopper afslører kædens beskidte tricks

Forgænger fyret for champagne

Den tyske moderkoncern er kendt for at holde 'lokale' chefer i særdeles stramme tøjler - og gøre kort proces, hvis de træder uden for det stramme og strengt konservative discount-koncept.

I 2003 blev daværende topchef Michael Thurau væltet af et glas champagne.

Han havde som den første skabt overskud siden kædens indtog på det danske marked i 1977. Men et glas bobler til direktionen stred mod reglerne i den alkoholfri virksomhed.

I 2006 forlod administrerende direktør Hans Christiansen og personalechef Morten Overgaard Aldi-koncernen i protest, fordi de var utilfredse med den tyske moderkoncerns indblanding i deres forsøg på at 'modernisere' Aldi's danske butikker.

Læs her: Så meget skal danske aldi-ansatte finde sig i

Siden er det gået støt ned ad bakke. Sidste sommer blev omsætningen i Aldi's 249 danske butikker opgjort til 3,65 milliarder kroner, hvilket er det laveste siden 2007.

Faldet i omsætning har forplantet sig til et markant underskud, som for de seneste to afsluttede regnskabsår beløber sig til over 100 millioner kroner.

Hver syvende boykotter Aldi
Kritisk medieomtale af arbejdsforholdende for Aldi's ansatte har angiveligt også sat sine spor.

I august sidste år viste en meningsmåling, at hver syvende dansker styrede uden om Aldi som reaktion på de dårlige arbejdsvilkår.

Læs også: Kassedamer tvinges til at stjæle fra kolleger

Branding-eksperten Kresten Schultz Jørgensen, der er direktør i konsulentfirmaet Lead Agency, kaldte dengang forbrugerboykotten for et "gigantisk problem" for Aldi.

-Det er alarmerende for en virksomhed, når så mange har opsnappet et negativt budskab, for så ved man, at det er noget, der bliver talt om omkring middagsbordene, sagde han.

Bedre arbejdsvilkår på vej
Efter længere tids kritik af arbejdsforholdende i Aldi indledte Jan Lund en dialog med HK Handel, som tegner overenskomsten for de ansatte.

Aldi har blandt andet indvilliget i at forbedre sikkerheden, så ansatte ikke længere i samme grad er i risiko for røveri, vold og trusler - og ifølge HK Handel er der givet tilsagn om forbedring af arbejdsforholdene på flere andre områder.

Samtidig med fyringen af Jan Lund har den tyske koncern valgt at skyde 200 millioner kroner ekstra i de underskudsplagede danske butikker.

Ny topchef for de knap 250 Aldi-supermarkeder er angiveligt tidligere økonomidirektør Hans Erik Hansen. Det har ikke været muligt at træffe Jan Lund for en kommentar til denne artikel.

Læs også: Mustafa: Aldi lagde fælder for at fyre mig

Læs også: kunder passer Aldi når kassedamer skal tisse

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere