Undersøgelse: Mindre SU gør studerende langsommere

Lavere SU vil ikke få de studerende hurtigere igennem uddannelserne. I stedet vil de låne flere penge, have mere erhvervsarbejde og droppe udlandsophold, viser ny undersøgelse

Arkivfoto: Carsten Andreasen/Jyllands-Posten
Arkivfoto: Carsten Andreasen/Jyllands-Posten

Læs også: Det dummeste jeg har gjort er min uddannelse

Fjern fjumreåret, og de unge vil glide hurtigere gennem uddannelsessystemet.

Sådan lyder mirakelkuren fra flere sider på Christiansborg forud for forårets SU-reform. Men en ny undersøgelse giver et noget anderledes billede af virkeligheden.

Mindre SU vil nemlig ikke føre til hurtigere studerende, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening blandt 631 universitetsstuderende.

Fire ud af fem svarer der imod, at udsigten til et job vil få dem til at komme hurtigere igennem. SU-stramninger vil til gengæld få de studerende til at fravælge praktik, tage mere lån eller helt droppe ud af studiet, viser undersøgelsen.

Udsigten til job virker

- Det virker ikke klogt og langsigtet at stramme SU-reglerne, når regeringen samtidig siger, at vi skal satse på uddannelse, siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Resultatet kommer ikke bag på hende. De unge bruger nemlig ikke det ekstra studieår på at drive den af, men på at dygtiggøre sig og få et ekstra fag eller udlandsophold på CV'et.

Og det er ærgerligt, hvis stramninger får de unge til at fravælge den slags, mener Ingrid Stage.

- De unge fjumrer ikke rundt. De tager deres uddannelse dybt alvorligt, forsikrer hun.

Til gengæld ville færre finde det nødvendigt at bruge ekstra tid på at kvalificere sig, hvis der var mere arbejde at få som nyuddannet, tilføjer hun.

Fjumreår er ikke til at fjumre
Ungdomsforsker ved Aarhus Universitet, Jens Kristian Nielsen, er enig. De unge bruger den ekstra tid fornuftigt - uanset om det er på ekstra kvalifikationer eller et nødvendigt omvalg af uddannelse, siger han.

- Man kan altid finde undtagelser, der kegler rundt. Men de fleste har fornuftige grunde til at vælge om eller blive forsinkede, siger han.

Han advarer om, at det vil ramme skævt at presse studerende på pengepungen.

- Stramningerne vil ramme de studerende hårdere, som enten har personlige problemer, har børn eller har forældre, som ikke støtter dem økonomisk, vurderer han.

Den bekymring deler formand for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage.

- Vi risikerer, at dem, der kommer fra hjem med lidt svære vilkår bliver skræmt væk, fordi de på forhånd bliver usikre på, om de kan klare det, siger hun.

Tre ud af fire vil låne ekstra
Samtidig finder hun det bekymrende, at tre ud af fire adspurgte har svaret, at de vil tage mere studielån, hvis SU'en skæres ned.

- Det kan få grumme konsekvenser, hvis flere tager store studielån, når der samtidig er så høj arbejdsløshed blandt nyuddannede, siger Ingrid Stage.

Undersøgelsen viser, at kun 15 procent af de studerende vil skynde sig mere, hvis det ekstra SU-år skæres væk. Langt flere vil tage lån eller fravælge udlandsophold og praktik.

En del vil også arbejde mere ved siden af, hvilket kan forsinke studierne endnu mere.

Til gengæld viser undersøgelsen, at mere vejledning og bedre muligheder for job vil få de unge hurtigere igennem.

Læs også: Et snit på 12,6: Ingen vil ansætte mig

Læs også: SU-rytteri: Startede 40 forskellige studier

Lærer overarbejdede for 720.000 kr

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere