Eks-efterretningschef dømt for bortførelse af imam

Sagen om bortførelsen af egyptisk imam i Italien har fundet sin afslutning med 10 års fængsel til hovedmand

En domstol i Milano har tirsdag idømt en tidligere italiensk militær efterretningschef 10 års fængsel for i 2003 at have stået bag bortførelsen af en yderliggående egyptisk imam som en del af USA's 'ekstraordinære udleveringsprogram' i kampen mod terror.

Den dømte, Nicolo Pollari, og hans stedfortræder Marco Mancini, som er blevet idømt ni års fængsel, var tidligere blevet frikendt for bortførelsen. Pollari blev i 2006 fyret af den italienske regering for sin rolle i bortførelsen.

Sagen, som også har domfældt 23 agenter fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA, har været hemmeligholdt, indtil den italienske højesteret besluttede at sende den til appeldomstolen.

Tre lavere rangerende medlemmer af den militære efterretningstjeneste, kendt som Sismi, blev hver især straffet med seks års fængsel.

Den radikale egyptiske imam, Osama Mustafa Hassan, der er bedre kendt som Abu Omar, blev i 2003 bortført på åben gade i Milano i en koordineret operation udført af CIA og Sismi.

Abu Omar, som på det tidspunkt havde politisk asyl i Italien, blev angiveligt ført til en amerikansk luftbase i Italien, hvorfra han blev fløjet til den amerikanske luftbase Ramstein i Tyskland og videre til Kairo i Egypten, hvor han ifølge eget udsagn blev udsat for tortur.

Hans advokater har krævet 10 millioner euro (74,8 millioner kroner) i erstatning for forvoldt skade.

Den første retssag sluttede i november 2009. Det var første gang, at en europæisk sag, som omfatter CIA's hemmelige transporter af terrormistænkte til lande, hvor de risikerede tortur, blev bragt for retten.

Det "ekstraordinære udleveringsprogram" blev lanceret af den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001 på USA. De blev et led i den amerikanske præsidents krig mod terror.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere