FN vil straffe Nordkorea efter atomtest

FN's Sikkerhedsråd fordømmer i skarpe vendinger Nordkoreas atomprøvesprængning og vil øjeblikkeligt arbejde på 'passende tiltag' over for det isolerede styre

FN's Sikkerhedsråd fordømmer i skarpe vendinger Nordkoreas atomprøvesprængning og vil øjeblikkeligt arbejde på "passende tiltag" over for det isolerede kommunistiske styre i Pyongyang.

Det meddeler Sikkerhedsrådets sydkoreanske formandskab efter et krisemøde, der tirsdag blev hasteindkaldt, efter at Nordkorea havde gennemført sin tredje underjordiske atomprøvesprængning, som er blevet fordømt verden over.

USA's FN-ambassadør, Susan Rice, siger, at Nordkorea nu vil blive udsat for øget pres og isolation, når sanktionerne mod landet endnu engang bliver skærpet.

- Medlemmerne af Sikkerhedsrådet fordømmer på det kraftigste denne test, som er en alvorlig krænkelse af Sikkerhedsrådets resolutioner, siger den sydkoreanske udenrigsminister, Kim Sung-hwan, der sidder i formandsstolen i denne måned.

Styret i hovedstaden Pyongyang siger, at prøvesprængningen blev udført "på sikker og succesfuld vis". Men overalt i kloden er der forargelse over atomprøvesprængningen.

- Det er dybt beklageligt og en klar overtrædelse af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner, siger Yukiya Amano, der er chef for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), i en erklæring.

Også EU's udenrigschef, Catherine Ashton, fordømmer atomprøvesprængningen "på det kraftigste" og kalder den "en alvorlig trussel mod varig fred på den koreanske halvø" og mod både den regionale og internationale sikkerhed og stabilitet.

FN's organisation for ikke-spredning af atomvåben (CTBTO) skønner, at tirsdagens sprængladning var cirka dobbelt så kraftig som den foregående i 2009, der anses for den første vellykkede, som Nordkorea gennemførte.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere