EU belønner Malis regering

Malis regerings løfte om at holde valg får EU til at igen at åbne pengekassen med indefrosne bistandspenge

Regeringen i Mali får nu en kontant milliardbelønning for sine løfter om at holde valg og få hurtigt styr på demokratiet efter militærkuppet sidste år.

EU's kommissær for udviklingsbistand, Andris Piebalgs, oplyser tirsdag fra et uformelt møde i Dublin blandt EU's udviklingsministre, at EU nu fjerner den næsten et år lange blokering for at udbetale penge til Mali.

Dermed er EU klar til at udbetale de 250 millioner euro (næsten 1,9 milliarder kroner, red.), der har været indefrosset siden kuppet for snart et år siden.

Det sker som en direkte reaktion på, at Malis parlament har godkendt den midlertidige regering og præsident Dioncounda Traores køreplan for at vende tilbage til demokratiske forhold, blandt andet ved at holde valg senest 31. juli i år.

- De maliske myndigheders hurtige vedtagelse af en køreplan for at retablere demokrati og stabilitet har åbnet døren for at ophæve de forsigtighedstiltag, der blev sat i værk efter statskuppet i marts 2012, siger kommissær Piebalgs i en pressemeddelelse.

Muligheden for at genoptage EU's bistand har været højt på dagsordenen på en lang række møder de seneste uger, både internt i EU-kredsen og på møder med besøg af blandt andre Malis udenrigsminister, Tiemann Coulibaly.

Mali har ligget højt på dagsordenen, efter at islamistiske oprørere i den nordlige del af landet i begyndelsen af januar pludselig rykkede overraskende hurtigt frem mod den regeringskontrollerede del af landet i syd.

Fremrykningen fik Frankrig til at reagere hurtigt militært - blandt andet med støtte fra Danmark.

Siden har både EU og den vestafrikanske samarbejdsorganisation, Ecowas, fremskyndet deres planer om støtte til Malis militær.

Ecowas støtter de maliske soldater aktivt på slagmarken, mens EU er i gang med at etablere en træningsmission. Den del af EU-samarbejdet deltager Danmark ikke i på grund af det danske forbehold over for EU's forsvarssamarbejde.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere