Internetpsykolog om Facebook-joke: Handler om bekræftelse

Når vi poster billeder og får andre til at dele dem eller trykke 'like', som en ung mand gjorde, da han udgav sig for millionær med ønske om at give penge væk, handler det om magt og bekræftelse, mener ekspert

Flere har gjort Daniel Rubergs joke efter. Blandt andet har Mads Bjerre Mouritzen her. (Foto: Facebook)
Flere har gjort Daniel Rubergs joke efter. Blandt andet har Mads Bjerre Mouritzen her. (Foto: Facebook)

Da den 21-årige Daniel Ruberg i går postede et billede af sig selv med en lottokupon i hånden og en tekst med et løfte om at give to tilfældige, der delte hans billede, 75.000 kroner hver, fik det omkring 60.000 til at sende det videre i det sociale univers.

Billedet - og formentlig ønsket om at give de store summer væk - var dog ikke andet end en joke, lignende mange andre, der florerer på det sociale medie.

Og når vi poster den slags, handler det oftest om at få en eller anden form for bekræftelse.

- Når en person lægger et billede op og oplever at få mange mennesker til at gøre et eller andet, for eksempel at trykke 'like' eller dele det, så er det meget tilfredsstillende og utrolig bekræftende, siger internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Facebook-millionær er falsk

- Det er jo en slags urkraft i mennesket, at vi gerne vil have magt og få folk til at gøre noget. Derfor er de her likes også en slags anerkendelses-valuta. Og det også selv om de ikke er fortjent, fordi man i dette tilfælde lader folk tro, de får noget andet, end de får, tilføjer han.

At omkring 60.000 har delt billedet i håbet om at få del i den store gevinst, skyldes ifølge internetpsykologen, at det er fuldkommen ufarligt.

- Vi kan måske nok komme til at se lidt dumme ud, men det er det. Samtidig skal man ikke underkende den tanke, som mange, der har kommenteret billedet, flirter med, nemlig at vinde pengene. Så er det mindre vigtigt, om det er sandt, siger Anders Colding-Jørgensen.

Flere har da også allerede gjort Daniel Ruberg joken efter. Blandt andet har Mads Bjerre Mouritzen postet et billede af sig selv med en mønt i hånden og med teksten:

- 23.000 gang man køber en pakke smøger og så score man sgu den store jackpot!! (fandt en 20er lige uden for kiosken). Jeg giver to tilfældig personer der har delt dette billede 4 kr. hver, kom frisk!

Ifølge Anders Colding-Jørgensen er det fordi, joken fungerer socialt.

- Når sådan en ting får en vis interesse, bliver det sjovt at lave sjov med det. Det handler om at ridde med på den her bølge og blive en del af den, siger Anders Colding-Jørgensen.

1 af 3 Også David Neerup Mandel har lavet sin version. (Foto: Facebook)
2 af 3 Daniel Ruberg her udloddede i går 75.000 kroner til to tilfældige, der postede hans billede. (Foto: Facebook)
3 af 3 Flere har gjort Daniel Rubergs joke efter. Blandt andet har Mads Bjerre Mouritzen her. (Foto: Facebook)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere