DIF: De fleste klubber vælger at skille sig af med sexdømte trænere

Men DIF vil ikke fratage en sexdømt træner retten til at være formand, fordi de ikke mener, der er en reel risiko for at få en nær relation til børn og unge som formand

Dette billede har intet at gøre med den konkrete sag. Modelfoto: Anders Brohus
Dette billede har intet at gøre med den konkrete sag. Modelfoto: Anders Brohus

Ved du noget? Så tip os på mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Danmarks Idrætsforbund har udelukket en midaldrende karatetræner fra at undervise børn og unge under 18 år i 10 år, fordi han sidste år blev dømt for at have haft flere samlejer med en kun 17-årig pige, som han var træner for.

Manden sidder stadig som formand, og DIF vil ikke vurdere, om det er okay.

Men Jan Darfeldt, der sidder i DIF's pædofili-udvalg og var med til at udelukke manden som træner, fortæller dog, at de fleste foreninger har den holdning, at de skiller sig helt af med sexdømte trænere. Andre vælger stadig at give en ny chance på voksen-siden eller i en bestyrelse.

- Men jeg er enig med dig i, at det at være formand er et signal udadtil. Men det overlader vi til folk lokalt at bedømme, om man vil omgås ham stadigvæk, siger han.

Læs også:

En sexdømt karatetræner er blevet frataget retten til at være træner for børn og unge, men sidder stadig som formand i klubben. Dette billede har ikke noget med sagen at gøre. Modelfoto: Anders Brohus Samfund Sexdømt karatetræner stadig formand i samme klub

- Kunne i ikke fra DIFs side sende et signal ved at sige, at du må slet ikke agere som formand?

- Jo, men det vil vi ikke. For så begynder vi at tage stilling til personens habitus i al almindelighed. Vi forholder os til det, der reelt har risiko i sig. Og det er et nyt overgreb. Og det kan man ikke som udgangspunkt som formand. Der kigger man mere på, om han er sympatisk. Og det vil vi slet ikke tage stilling til.

Læs også:

Den sexdømte træner, der nu er formand i karateklubben, selvom han ikke må træne børn og unge under 18 år, henholder sig til, at DIF og retten ikke har frakendt ham retten til at være formand. Dette billede har intet med den konkrete sag at gøre. Modelfoto: Anders Brohus Samfund Sexdømt karatetræner: Min sti er ren

- Men kan man ikke sige, at man, ved at sige, at du må gerne tegne den her klub som formand, sender et signal om, at det er okay at have et seksuelt forhold til børn og unge?

- Det kan man i en eller anden forstand godt sige, men så er det dem, der har valgt ham lokalt, der har sagt ja til det. Der er også nogle, der har kørt spirituskørsel eller slået på tæven, som også er meget usympatisk - kan man så sidde som formand? Godt spørgsmål, siger Jan Darfeldt og fortsætter:

- Det er ikke op til os i DIF at sidde her i vores Babelstårn i Brøndby og kloge os på det. Vi forholder os til det, der er sagens kerne. At personen har begået et i straffelovens forstand, overgreb mod en yngre person, og det følger vi op på med en sanktion, siger Jan Darfeldt.

De seksuelle overgreb, der hører under den såkaldte 'skolelærerparagraf', er strafbare, fordi man udnytter sin autoritet til at få tillid til barnet under 18 år og dermed opnå et seksuelt forhold. Der er altså ikke tale om klassisk tvang. Og Jan Darfelt oplever, at der er en stor tolerance over for de forhold.

- Der er ikke ret mange, der synes, det er særligt slemt. Det er det, jeg møder. Man forsøger at bagatellisere det. Når vi har et seksuelt forhold til personer under 15 år, så er holdningen rimelig klar, hvorimod med en 16-17-årig, så er det ofte: 'ahh, er det nu noget', siger han.

Hvad synes du om det principielle i, at en sexdømt karateinstruktør kan sidde som formand i en klub, når han er fradømt retten til at være træner for børn og unge under 18? Skriv din mening herunder.

0 kommentarer
Vis kommentarer