På sporet af savnet dansk SS-mand

Slagmarks-detektiv: Murersvend fra Randers arbejder på at rekonstruere dansk Waffen-SS-soldats historie

Lars Larsen med effekter fra sin samling. Foran ham en halvrusten hjelm, som en Frikorps Danmark-soldat bar under slaget om Demjansk-kedlen i 1942, hvor et stort antal danske østfrontfrivillige deltog. (FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN)
Lars Larsen med effekter fra sin samling. Foran ham en halvrusten hjelm, som en Frikorps Danmark-soldat bar under slaget om Demjansk-kedlen i 1942, hvor et stort antal danske østfrontfrivillige deltog. (FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN)
Følg Samfund

Artikelserie: Ekstra Bladet har sat fokus på danskere, der gik i Hitlers tjeneste under Anden Verdenskrig. Læs hele artikelserien

Lars Larsen - 31-årig murersvend - viser et ovalt zinkskilt frem, der er hærget efter at have ligget begravet i årtier. Larsen er samler, og han skaffede i sommeren 2010 skiltet fra en samarbejdspartner i Estland.

Den utydelige skrift på det tilsyneladende værdiløse metalstykke, der i militærjargon kaldes et ' hundetegn', satte ham på sporet af en 21-årig mands skæbne, der har stået som et mysterium for hans efterkommere lige siden.

I dag er manden - hvis han skulle være i live - 88 år.

Nysgerrigheden
Selv om Lars Larsen, der bor i Randers, er en ung mand, er hans lidenskabelige interesse for Anden Verdenskrig - og især for Frikorps Danmark og den franske Fremmedlegion - af ældre dato.

Den begyndte allerede, da han var ti år.

- Jeg har aldrig rigtig været til Anders And, men begyndte at låne bøger på biblioteket, fortæller han.

- Jeg husker fra en historietime en film, der hed ' De fem år', der handlede om besættelsen.

- Den drejede sig mest om modstandskampen, men der var nogle få klip om frikorpset. Det vakte min nysgerrighed, at der var danskere, der gik den vej.

Dem var der næsten ikke skrevet noget om på det tidspunkt - kun netop afdøde Erik Haaests trilogi 'Frontsvin', 'Frostknuder' og 'Forræddere'.

Bøgerne handler især om overlevende soldater fra Frikorps Danmark, der omfattede de fleste af de godt 6000 danskere, der gik i tysk krigstjeneste.

Ovale skilte
Passionen førte Lars Larsen ind på samlervejen, og han lægger en stribe eksempler frem under lampen over stuebordet: sort-hvide fotografier med relation til frikorpset og tyske fortjenstmedaljer.

Dertil kommer et par ' Erkennungsmarken' - de såkaldte 'hundetegn'.

Soldaterne havde dem om halsen, når de var i kamp, så man kunne identificere dem, hvis de faldt. Skiltene er delt i to halvdele, og normalt blev det brækket midt over, når soldaten blev fundet, hvorefter han blev begravet med den ene halvdel.

Det dårligst bevarede af dem blev indgangen til historien om PJ, som vi nøjes med at kalde ham.

Hans efternavn er sjældent, og efterkommerne har gennem Lars Larsen givet afslag på Ekstra Bladets opfordring til et interview.

PJ, der var født i Holbæk, men boede i Tisvildeleje, da han meldte sig til Østfronten, forsvandt under kampe mellem den tyske og sovjetiske hær i Letland.

Samleren gjorde meget for at sikre sig, at skiltet var ægte, idet der sker mange forfalskninger af 'hundetegn' i Østeuropa, fordi folk har fundet ud af, at der er penge i dem.

- Når jeg skal vurdere, om et ' hundetegn' er ægte, ser jeg på, om helhedsindtrykket virker rigtigt - om stempler f.eks. står på den rigtige måde. Hvis jeg er i tvivl, har jeg bøger, jeg kan slå efter i - eller jeg tager kontakt til nogle eksperter på nettet og får dem til at vurdere skiltet, fortæller murersvenden.

Kontakt med familien
Når man har enhedsnummeret og et par andre oplysninger, kan man finde frem til soldatens navn. Lars Larsen fandt en liste over faldne og savnede i et tysk arkiv, og her dukkede PJ's navn op.

- Jeg googlede hans navn med det lidt specielle efternavn, og der dukkede to muligheder op på krak. dk. Jeg fandt e-mail-adressen på en mulig efterkommer og henvendte mig. Der var bid første gang, beretter samleren.

- Man skal være lidt forsigtig, så jeg valgte at skrive i stedet for at ringe. Der kan være mange følelser involveret. Men nevøen til soldaten og hans kone var ret åbne, og de havde i familien talt om PJ's skæbne ved en sammenkomst kort forinden.

I januar 2011 - seks måneder efter at han købte ' hundetegnet' - besøgte Lars Larsen PJ's efterkommere.

Organiseret nazist
Familien fik af en af soldatens frontkammerater lige efter krigen at vide, at PJ var taget til fange af russerne, og Larsen har set dokumenter, der tyder på, at det er korrekt.

Den forsvundnes forældre og bror søgte efter oplysninger om ham gennem Røde Kors, men uden held.

Lars Larsen har selv bl. a. søgt i russiske arkiver og i Røde Kors' arkiv.

PJ var medlem af både Nationalsocialistisk Ungdom ( NSU) og nazipartiet DNSAP. Han meldte sig til Frikorps Danmark 2. juli 1942, da alt stadig tydede på, at tyskerne ville vinde krigen.

Den 19-årige rejste over Gedser til SS-skolen i Sennheim i Alsace 11. juli 1942.

- Han var hjemme på orlov på et tidspunkt, og faderen havde skaffet ham plads på en båd til Sverige.

På den måde kunne PJ undgå at vende tilbage til de dramatiske begivenheder, der stadig er enkelte nulevende, som har deltaget i. Nogle mener, man er gravrøver, når man handler med den slags ting, men sådan ser jeg ikke på det. Det er historien bag, det drejer sig om.

Artikel-serie: Læs alle artiklerne om danskere i Hitlers tjeneste

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind