Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

DR om censur: Vi havde travlt med OL

Reklamerede for omstridt program om organdonoren Carina blot to dage før, at programmet pludselig blev pillet af - vi havde bare travlt med OL, siger den ansvarlige chef nu

Carina blev udsat for flere lægefejl og var tæt på helt unødigt at dø som organdonor. Hele forløbet er dokumenteret af DR, men udsendelsen er fortsat ikke blevet sendt. (Privatfoto)
Carina blev udsat for flere lægefejl og var tæt på helt unødigt at dø som organdonor. Hele forløbet er dokumenteret af DR, men udsendelsen er fortsat ikke blevet sendt. (Privatfoto)

HJÆLP OS: Kender du til sagen? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Panikken har bredt sig i DR, hvor der tirsdag var indkaldt til krisemøde. Det sker efter, at Ekstra Bladet har fortalt historien om 19-årige Carina, som vågnede op fra koma, selv om hendes organer allerede var lovet væk.

Carines forløb har DR Dokumentar fulgt tæt med kameraer og journalister. Men selv om tv-stationen har været vidne til alvorlige lægefejl, så er offentligheden fortsat ikke blevet delagtiggjort i optagelserne.

Alle de gange, dokumentaren har været programsat, er den nemlig blevet taget af sendefladen igen.

DR: Vi var ikke færdige
DR Dokumentaren skulle sendes første gang 29. maj i år, men flere topchefer i DR blev ifølge chef for DR Dokumentar Steen Jensen enige om ikke at bringe den kritiske historie alligevel.

- Det er en fælles beslutning i huset, siger Steen Jensen i dag til Ekstra Bladet. Men han vil ikke afsløre, hvem der konkret tog beslutningen:

- Der er jo mange, der diskuterer sådan et program. I første omgang handler det om, at vi ikke kunne nå at redigere det færdig til den sendedato, der var meldt ud,

OL får skylden
Ud over redigeringen får også OL i London nu også skylden for, at DR endnu ikke har bragt historien.

- Når den ikke er blevet vist endnu, så er det, fordi vi ikke selv var tilfredse med den første version. Og vi kunne ikke nå at blive færdig inden sommerferien.

- Derefter gik der OL i den, siger Steen Jensen.

- Er OL ikke bare en dårlig undskyldning for ikke at sende programmet?

- Det er et fantastisk program, og vi glæder os til at få det ud over rampen, og det bliver den fulde historie om Carina.

- Det sender vi naturligvis ikke under sommerferien eller under OL, hvor der ikke er seere, siger Steen Jensen.

Sygehus: Brug en anden case
Ifølge Journalisten.dk har ledelsen på Aarhus Universitetshospital ellers spillet en afgørende rolle i sagen og angiveligt overtalte lægerne DR til at tage Carina ud af programmet.

- Vi synes, det var mere rigtigt at finde et andet forløb med en anden historie, når målet var at oplyse om generelle forhold ved hjernedød og organtransplantation, siger hospitalets pressechef Lars Elgård til journalisten.dk.

- Vi foreslog dem at hjælpe med finde et andet forløb, der rent faktisk fører til hjernedød. Men de ville beholde Carina-sagen som case,

I dag vil pressechefen ikke uddybe sine kommentarer, men afviser, at hospitalet har overtalt DR til at lave noget om.

LÆS ALT OM SAGEN I EKSTRA BLADET ONSDAG:

* DR skjulte sygehus-skandale
* Taget ud af programfladen
* DR-direktør: Vi har ikke fredet nogen læger
* Ekspert: Mærkeligt, at DR ikke bringer nyheden

HJÆLP OS: Kender du til sagen? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Carina-sagen kort

19-årige Carina kom i 2011 ud for en alvorlig trafikulykke.

Lægerne på Århus Universitetshospital mente ikke, at hun vil overleve.

De beder forældrene om at tage stilling til, om de må bruge Carinas organer, når døden indtræffer.

Forældrene får opstillet følgende valg:

Siger de nej til organdonation, vil der blive slukket for respiratoren, og Carina vil formentlig dø i løbet af et par dage.

Siger forældrene ja, vil Carina blive holdt kunstigt i live for at bevar organerne, indtil den af lægerne forventede hjernedød indtræffer.

Forældrene vælger sidste mulighed. Efter et par dage bliver de kontaktet af en ny læge fra hospitalet.

Han mener, at der er håb for Carina, og beder om at måtte genoptage behandlingen af hende med henblik på at gøre hende rask.

Carina kommer sig på kort tid fuldstændig og har det i dag godt. Historien har skabt debat om lægernes holdning til organdonation.

DR har lavet en dokumentar om hændelsen, hvor de følger Carinas familie igennem dramaet med henblik på at lave en udsendelse om organdonation.

Århus Universitetshospital har forsøgt at få DR til at droppe Carina-historie, fordi de mener, at historien fejlagtigt kunne give indtryk af, at folk kan vågne op efter at være erklæret hjernedøde.

1 af 2 DR omtalte selv programmet sådan her blot to dage før, at det skulle være sendt. Ifølge en udtalelse til Journalisten.dk lykkedes det dog ledelsen på Aarhus Universitetshospital at overtale DR til at tage programmet af sendeplanen - og det er fortsat ikke blevet sendt.
2 af 2 Carina blev udsat for flere lægefejl og var tæt på helt unødigt at dø som organdonor. Hele forløbet er dokumenteret af DR, men udsendelsen er fortsat ikke blevet sendt. (Privatfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen