Carinas far: Lægerne er på røven

Carina Melchiors familie er kommet videre efter det skæbnesvangre forløb på Aarhus Sygehus, men DR-dokumentaren har rippet op i vreden mod lægerne

For et år siden fik familien Melchior at vide, at Carinas hjerne ville dø. I dag ridder hun hver mandag med sin mor. (Foto: DR)
For et år siden fik familien Melchior at vide, at Carinas hjerne ville dø. I dag ridder hun hver mandag med sin mor. (Foto: DR)

Om fem dage er det præcis et år siden, at den i dag 20-årige Carina Melchior mistede herredømmet over sin bil på en landevej på Djursland.

Få dage efter fik familien den barske besked, at hjernedøden formentlig ville indtræffe i løbet af få dage.

De blev derfor bedt om at tage stilling til organdonation.

Men Carina ville det anderledes. Hun overlevede og kæmper sig i dag tilbage til livet.

Efter et år med sorg, frustrationer, glæde og lettelse får familien nu igen rippet op i sagen, efter DR Dokumentaren 'Pigen, der ikke ville dø' blev vist i aftes.

- Vi er kommet videre, men det er lidt lige som en hund, som dør og bliver begravet, og naboen kommer ind og vil snakke om den. Man orker det næsten ikke, siger Carinas far Kim Melchior til ekstrabladet.dk torsdag formiddag.

Læs også:

'Dødsdømt' organdonor vågnede op
Sådan har Carina det i dag
nationen!: Carina er for sej

I dokumentaren understreger overlæge Benedicte Dahlerup på Aarhus Sygehus, at flere indikatorer pegede på, at Carina, hvis hun overlevede, ville blive 'en tung 24-timers plejepatient'.

Benedicte Dahlerup forsvarer bl.a., at lægerne ophørte behandlingen og slukkede respiratoren, selv om skanningsbilleder viste, at hjernen ikke havde taget så meget skade, som Benedicte Dahlerup konkluderede.

- Jeg synes, lægerne flakker rundt. De er på røven. Det virkede som om, at de bare ville have Carinas reservedele, siger en tydelig bitter og frustreret Kim Melchior, som sammen med resten af familien har klaget til patientombuddet over behandlingen.

Han mener, at lægerne beskriver forløbet omkring de kritiske dage på neurologisk afdeling forkert.

- De svarer jo, som man ville gøre, hvis man til en eksamen kom op i noget, man slet ikke havde forberedt sig på, tilføjer han.

Et nyt barn
Efter den første hårde genoptræning på Hammel Neurocenter, genoptræner Carina nu på Rehab Syd i Ebeltoft, selv om familien havde håbet, at hun kunne komme på behandlingscentret Østerskoven ved Hobro.

Syddjurs kommune sendte Carina på Rehab Syd i Ebeltoft, selv om det primært er et sted for ældre patienter med hjerneskader, og ikke et sted, der giver optimale betingelser for en ung 20-årig kvinde.

- Da hun kom i ambulance til Hammel, var det som at få et nyt barn på 19 år. Derefter har det været små spring frem, men nu er det kommunen, der skal varetage opgaven, og det magter den ikke. Det er kommunal kassetænkning, men professionel hjælp koster, og de penge har vi ikke, siger Kim Melchior.

Familien håber i stedet, at Carina kan komme på genoptræningscenteret Vejlefjorden, hvor også flere af de hjerneskadede unge fra Præstø-ulykken genoptrænede.

- Hendes korttidshukommelse fungerer endnu ikke så godt. Hun kan mange ting, som man ikke troede hun kunne, men så er der også nogle ting, som man troede, hun godt kunne, som hun så ikke kan, fortæller Kim Melchior.

Carina har dog gjort så store fremskridt, at hun håber at kunne færdiggøre sit trejde år på gymnasiet, som hun var i gang med, da ulykken skete.

Drømmen er at blive grafisk designer.

- Der er et stykke vej endnu, men hun har en enorm vilje og stædighed, siger faderen.

Carina-sagen kort

19-årige Carina kom i 2011 ud for en alvorlig trafikulykke.

Lægerne på Århus Universitetshospital mente ikke, at hun vil overleve.

De beder forældrene om at tage stilling til, om de må bruge Carinas organer, når døden indtræffer.

Forældrene får opstillet følgende valg:

Siger de nej til organdonation, vil der blive slukket for respiratoren, og Carina vil formentlig dø i løbet af et par dage.

Siger forældrene ja, vil Carina blive holdt kunstigt i live for at bevar organerne, indtil den af lægerne forventede hjernedød indtræffer.

Forældrene vælger sidste mulighed. Efter et par dage bliver de kontaktet af en ny læge fra hospitalet.

Han mener, at der er håb for Carina, og beder om at måtte genoptage behandlingen af hende med henblik på at gøre hende rask.

Carina kommer sig på kort tid fuldstændig og har det i dag godt. Historien har skabt debat om lægernes holdning til organdonation.

DR har lavet en dokumentar om hændelsen, hvor de følger Carinas familie igennem dramaet med henblik på at lave en udsendelse om organdonation.

Århus Universitetshospital har forsøgt at få DR til at droppe Carina-historie, fordi de mener, at historien fejlagtigt kunne give indtryk af, at folk kan vågne op efter at være erklæret hjernedøde.