Annonce:
Annonce:

Danske jøder udsættes for stadig mere vold og chikane

September alene har haft otte antisemitiske episoder ud af de mindst 23, som Det Mosaiske Troessamfund har oplevet i år

Annonce:
Følg Samfund

I hovedstadsområdet tørner det jødiske fodboldhold Hakoah ud mod skiftende modstandere i løbet af foråret. Både ungdomsholdet og seniorholdet oplever flere gange, at modstanderne råber "jødesvin" efter dem, skriver Kristeligt Dagblad.

En israelsk mand har været i København i et ærinde. På Hovedbanegården overfaldes han uden varsel af tre arabisk-udseende mænd.

Ovenstående er et udpluk af de antisemitiske episoder, som Det Mosaiske Troessamfund har registreret i år. Og den seneste måned er situationen eskaleret. September alene har haft otte antisemitiske episoder ud af de mindst 23, som trossamfundet har oplevet i år. Hvorfor september har været særligt slem, ved trossamfundet ikke, men det ved, at hadforbrydelser, de såkaldte hate crimes, mod jøder i Danmark er taget til de seneste år.

Annonce:

Finn Schwarz, formand for Det Mosaiske Troessamfund, fortalte i begyndelsen af 2011 til Kristeligt Dagblad, at 2010 var det værste år i nyere tid for de op mod 7000 danske jøder, hvad angår hadforbrydelser. Her registrerede trossamfundet mindst 30 tilfælde af vold, trusler og forfølgelser. Det antal voksede sidste år til omkring 40.

- Niveauet af tilfælde lige nu er bekymrende, og vi åndede lettede op i onsdags, da den sidste store jødiske helligdag var forbi uden angreb. Der er ingen tvivl om, at der er steder i København, hvor det ikke er klogt at færdes som jøde, og der er gymnasier, hvor det ikke er klogt at placere sin børn, siger Finn Schwarz.

Meldingen fra de danske jøder kommer i kølvandet på et angreb mod den jødiske forsamling i Malmø natten til i går. En sprængladning detonerede uden for den jødiske bygning, og gerningsmænd forsøgte at smadre facadens vinduer.

Finn Schwarz fortæller, at de antisemitiske hændelser på dansk jord ofte udføres af arabiske drenge, men han pointerer, at man "absolut ikke skal tage flerheden til skyld."

Annonce:

Sådanne episoder har Bent Blüdnikow, forfatter, debattør og jøde, oplevet. Han er far til to sønner, som begge spiller på fodboldholdet Hakoah, og han oplever tilråbene mod sine sønner som "fuldkommen utilstedelige".

- Jeg kan dårligt huske, at jeg selv har oplevet noget ubehageligt, men inden for de seneste 5-10 år er situationen i Danmark ændret. Fordomme og chikane er en latent trussel mod jøder, hvor unge mennesker overfaldes. Det er udtryk for ikke bare et Israel-had, men for et jødehad, som vi må tage i opløbet med dialog og oplysningskampagner i muslimske kredse, siger han.

Vreden mod danske jøder fra danske arabere kan tilskrives opdragelse og medier, vurderer Helle Lykke Nielsen, lektor på Syddansk Universitet med speciale i Mellemøsten og arabiske indvandrere i Danmark.

Annonce:

- Meget har rod i konflikten i Mellemøsten. Hvis man er marginaliseret, griber man til de argumenter, man kan finde, og 'jøde' har i årtier været et skældsord blandt arabere. Men vi ser også, at af de meget stærke andengenerationsindvandrere, vi får ind på universiteterne, er der en gruppe, som er meget aggressiv i forhold til Israel-Palæstina-spørgsmålet. De kan ikke reflektere over situationen, fordi de er opdraget med et syn på konflikten, som er underbygget gennem arabiske satellit-tv-kanaler.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: