Her døde den amerikanske drøm

Marilyn var designer i New York, men blev fyret på grund af finanskrisen. Nu bor hun i et telt i en skov. SE TV-KLIP

Marilyn, 61, og Michael, 63, Berenzweig har boet i Tent City i omkring to og et halvt år. (Foto: Benjamin Kürstein)
Marilyn, 61, og Michael, 63, Berenzweig har boet i Tent City i omkring to og et halvt år. (Foto: Benjamin Kürstein)

Se tv-klip fra Tent City herover
-----------------------------

LAKEWOOD, NEW JERSEY (Ekstra Bladet): Kun nogle få glimt af blå teltdug afslører, at det ikke er en helt almindelig skov, man drøner forbi på landevej 528 på vej ind i den lille jødiske by Lakewood en times kørsel syd for storbyen New York i USA.

De tunge skyer over skoven har kastet vand fra sig i det meste af et døgn, og det virker ikke som om, de har overvejet at stoppe nogensinde.

Under trækronerne gemmer de fleste af teltbyen Tent Citys beboere sig i deres telte, og venter på at uvejret skal drive over.

Tent City var oprindeligt blot en lille samling telte her i skoven, men siden 2007, hvor krisen for alvor ramte USA, er stedet vokset til at være et helt samfund, hvor omkring 80 mennesker bor i telte og små skure.

Ikke noget at fejre
Ekstra Bladet er på besøg på Labor Day; dén amerikanske helligdag hvor landet fejrer de amerikanske arbejderes bidrag til økonomien. Men der er ikke noget at fejre her.

USA er nemlig fortsat midt i en dyb krise, og nogle af dem, der blev ramt aller hårdest af landets økonomiske nedtur, er samlet her i skoven. De har ikke kunnet finde andre løsninger end at forlade deres hjem, og er flyttet herud, hvor der ikke skal betales husleje hver måned.

Marilyn, 61, og Michael, 63, Berenzweig er to af skovens beboere. De kom hertil for to og et halvt år siden, efter at have boet det meste af deres liv i storbyen New York.

- De sidste 11 år boede vi i en 3-værelses lejlighed i Queens, fortæller Marilyn Bridemore.

Designchef flytter i skoven
Hun forklarer, at lejligheden kostede parret omkring 11.500 kroner om måneden plus forbrug, og at det aldrig var noget problem, mens hun havde sit arbejde.

- Jeg var designchef, beretter den 61-årige og fortsætter: på et tidspunkt var jeg i en virksomhed, hvor jeg havde 24 designere under mig.

Der er en kontant larm fra galende haner og kaglende høns rundt om parrets villatelt, og madlavningen foregår over et gasblus under en presenning.

- Jeg tjente lidt over $100.000 (omkring 600.000 kroner, red.) om året, inden jeg blev fyret, konstaterer den 61-årige designer.

Det har altid været Marilyn Berenzweig, der tjente pengene i ægteskabet, mens manden har arbejdet frivilligt på en radiostation i New York.

I dag har ægteparret ca. 4.500 kroner om måneden, som de får i støtte fra myndighederne, og det er kun lige akkurat nok til at overleve i skoven.

- Men her skal vi jo i det mindste ikke betale husleje, konstaterer Marilyn Berenzweig og griner, så man kan se hun mangler to fortænder i overmunden.

Sat ud af lejlighed
En af de senest tilkommende beboere i skoven er den 35-årige skovhugger Kevin Pridemore.

Han flyttede ind i Tent City sammen med den store slædehund Max for en måned siden, efter han og hans lille familie blev sat ud deres lejlighed. Det kostede forholdet til den forlovede, og mens hun og parrets to børn; en dreng på tre år og en pige på tre måneder, flyttede hjem til den forlovedes forældre, så Kevin Pridemore sig nødsaget til at slå et telt op skoven.

Til trods for regnen og de mange enorme vandpytter rundt omkring i skovbyen er der ryddet op med militær disciplin indenfor Kevin Pridemores rækværk.

- Min søn tror jeg er på camping, fortæller den selvstændige skovhugger, der har haft svært ved at få forretningen til at løbe rundt, siden finanskrisen ramte landet.

Før krisen tjente skovhuggeren omkring 24.000 kroner om måneden, men i takt med at der er blevet færre og færre job, er omsætningen bare faldet. I den seneste måned har han kun tjent lidt mere end 3.000 kroner.

630.000 hjemløse i USA
Kevin Pridemore får ikke nogen hjælp fra myndighederne, men lever af de småjobs han kan få fra dag til dag.

- Jeg har stadig noget stolthed, jeg ikke er klar til at opgive, slår han fast.

Ifølge en af USA's største organisationer for hjemløse er der omkring 630.000 hjemløse i USA, og med en arbejdsløshed på over otte procent i det store land, er mange i fare for at komme i samme situation.

Skyerne hænger stadig tungt over Tent City, og under en presenning sidder Kevin Pridemore til lyden af konstante dryp og tænker over fremtiden:

- Forhåbentligt bor jeg ikke her om fem år, men det er jeg sikker på, der er andre end mig der har sagt, konstaterer den unge mand.

1 af 9 Kevin Pridemore har boet i skoven i lidt mere end en måned med hunden Max. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 9 Der bor omkring 80 mennesker i Tent City. Mange af dem er tvunget til at bo her efter de har mistet deres job på grund af finanskrisen. (Foto: Benjamin Kürstein)
3 af 9 Det er primitive forhold beboerene i Tent City lever under.(Foto: Benjamin Kürstein)
4 af 9 Det er under fohold som disse Tent Citys beboere lever.. (Foto: Benjamin Kürstein)
5 af 9 Marilyn, 61, og Michael, 63, Berenzweig har boet i Tent City i omkring to og et halvt år. (Foto: Benjamin Kürstein)
6 af 9 Kevin Pridemore har boet i skoven i lidt mere end en måned med hunden Max. (Foto: Benjamin Kürstein)
7 af 9 Angelo Villanueva, 47, er fra Brooklyn i New York og har boet i Tent City i et år.Angelo er brolægger og arbejde inden krisen for et stort firma. (Foto: Benjamin Kürstein)
8 af 9 Angelo Villanueva, 47, er fra Brooklyn i New York og har boet i Tent City i et år.Angelo er brolægger og arbejde inden krisen for et stort firma. (Foto: Benjamin Kürstein)
9 af 9 Marilyn, 61, og Michael, 63, Berenzweig har boet i Tent City i omkring to og et halvt år. (Foto: Benjamin Kürstein)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen