Kina-skandalen: Bo Jr. forsvarer sin far

Bo Xilai er nu smidt ud af det kinesiske kommunistparti, hvor han tidligere var favorit til en toppost, og en retssag om blandt andet magtmisbrug venter - han søn forsvarer ham

Neil Heywood (til venstre) hjalp Gu Kailai og Bo Xilai med at få sønnen Guagua ind på de bedste skoler og universiteter i vesten. Nu forsvarer den unge mand sin detroniserede far. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Neil Heywood (til venstre) hjalp Gu Kailai og Bo Xilai med at få sønnen Guagua ind på de bedste skoler og universiteter i vesten. Nu forsvarer den unge mand sin detroniserede far. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Se interaktiv grafik med sagens hovedpersoner på mobil - klik her

Den 24-årige kinesiske studerende Bo Guagua er centralt placeret i den største politiske skandale i Kina i de seneste mange år. Nu tager den unge mand til orde i sagen med et forsvar for sin fars karakter.

Som søn af det nu faldne powerpar, Bo Xilai og Gu Kailai, har unge Guagua levet et privilegeret liv og været indskrevet på nogle af de bedste skoler og universiteter i den vestlige verden.

Myrdet af hensyn til Guagua
Netop hensyn til Guagua kan ifølge adskillige forlydender være den direkte årsag til, at hans mor, Gu Kailai, i november 2011 hældte dødelig gift i munden på sin tidligere gode ven, den britiske forretningsmand Neil Heywood, efter at hun havde drukket ham fuld. I august blev den tidligere stjerneadvokat og forretningskvinde idømt en betinget dødsstraf for giftmordet.
Læs:

Se også: Bo Xilais kone idømt betinget dødsstraf

Neil Heywood, som selv var udgået fra de bedste engelske kostskole- og universitetsmiljøer, skal have skaffet den unge Guagua ind på de fine uddannelsessteder, hvor han senest i dette forår tog eksamen fra Harvard Universitetet i USA. Men uenighed om økonomiske transaktioner skal have ført til trusler fra Heywood over for Guagua, hvilket fik Gu Kailai til at myrde briten.

Kandidat til Kinas topledelse
På dette tidspunkt var familiens overhoved, Bo Xilai, en karismatisk og særdeles magtfuld partichef i den kinesiske kæmpekommune Chongqing og desuden medlem af det kinesiske kommunistpartis politbureau. I forbindelse med den fornyelse af den kinesiske politiske topledelse, som indledes på partikongressen 8. november, regnede Bo Xilai med at få en af pladserne i den absolutte inderkreds, politbureauets stående komité.
Læs:

Se også: Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Men da kendsgerninger omkring Heywoods død begyndte at sive ud, og blandt andre Bo Xilais højre hånd og partichef, Wang Lijun, gik til det amerikanske konsulat og fortalte om, hvordan Bo havde været med til at dække over sin kones forbrydelse, blev Bo først smidt ud som lokal partichef og politbureaumedlem. I sidste uge blev han ekskluderet fra kommunistpartiet. Samtidig bebudede partiet en retssag imod ham for blandt andet magtmisbrug og korruption.
Læs:

Se også: Falden Kinaboss' familie vader i penge

Nødig hjem til Kina
Mens forældrene røg længere og længere ud i absolut unåde, passede Bo Guagua sine studier på Harvard - dog under intens overvågning af sikkerhedsfolk. Efter sin første eksamen fortalte han på Harvards interne netavis, at han gerne ville studere videre i USA - hjem til Kina ville han åbenlyst meget nødig!
Læs:

Se også: Power-parrets søn vil ikke hjem til Kina

Nu har han også reageret på faderens skæbne. Og meget overraskende - han mener slet ikke, at anklagerne imod Bo Xilai er rimelige, refererer adskillige amerikanske og britiske medier.

Ikke den far, jeg kender
- Personligt er det svært for mig at tro på de anklager, som er rejst mod min far, fordi de er i modstrid med alt, hvad jeg har lært om ham gennem hele mit liv, skrev den unge kineser søndag på sin blog på det sociale netvært Tumblr. - Selv om den politik, min far har ført, er til diskussion, er den far, jeg kender, regulær i sine holdninger og hengiven i forhold til sine pligter.

Bo Xilai blev, da han i sidste uge endegyldigt blev hældt ned ad brættet, kritiseret i uhørt barske vendinger og blandt andet beskyldt for vellevner og overforbrug af uægteskabelige damer.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen