Liberale bagmænd dirigerede Vejlegårdssagen

Historien om Vejlegården er langt fra historien om den lille mand mod det store system, afslører magasin

Se de kendte, der tog til flæsk på Vejlegården

I landets medier er ejeren af Vejlegården, Amin Skov, blevet fremstillet, som den lille mand mod mastodonten 3F.

Men det er en sandhed med alvorlige modifikationer, afslører det nye journalistiske forlag og magasin Zetland.

Nogle af landets mest indflydelsesrige og velhavende borgerlige liberalister opdagede nemlig allerede i det tidlige forår, at den jyske restauratør, Amin Skov var en velegnet person til at gå forrest i deres mangeårige kamp mod fagbevægelsen.

Foruden centrale topfolk fra Venstre er det blandt andet Saxo-bank-stifter Lars Seier Christensen, der tidligere har støttet Liberal Alliance med millioner, iværksætter Martin Thorborg og reklamemillionæren Søren Kenner, en af hovedarkitekterne bag Liberal Alliance, som har stået i kulissen længe før sagen eksploderede i medierne denne sommer, skriver Zetland.

Dø! - Se trusselsbrevene fra Vejlegårdssagen

Kristian Jensen ser mulighed i Amin Skov
Den første landspolitiker, som får øje på konflikten er Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

Han så allerede i marts en perfekt mulighed for at bruge Amin Skov som løftestang i en større politisk sags tjeneste, nemlig forslaget om at begrænse blokaderetten for fagforeningerne.

- Med Amin Skov som personligt ansigt på den principielle sag, får Venstres beslutningsforslag en helt anden styrke, håber topfolk ipartiet, skriver Zetland.

Den 24. marts besøger tidligere beskæftigelsesminister Inger Støjberg, Kristian Jensen og flere andre Venstre-folk Vejlegården sammen meddirektøren i Kristelig Arbejsgiverforening (KA), Karsten Høgild.

Mødet forløber set med Venstre-øjne så positivt, at partikontoret i København kort efter begynder formuleringen af det kontroversielle beslutningsforslag om et opgør mod retten til blokader, skriver Zetland.

Det borgerlige Danmark mobiliserer
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet mener at de nye oplysninger understreger, hvordan det borgerlige Danmark har pustet til sagen om Vejlegården.

- Det her synliggør, at borgerlige kræfter har spillet sammen. Det er ikke den lille restauratør alene mod det store stygge forbund, siger han, og uddyber:

- De borgerlige opdagede tidligt, at Vejlegårdens sag kunne pustes op og omsættes til en meget enkelt historie i medier om David mod Goliat. Et stor mafiaforbund er ved at tryne en lille hyggelig restaurant, som oven i købet laver stegt flæsk, siger Flemming Ibsen.

Vejlegården: Krifa erkender brøler

Amin kommunikerer stærkt
Kristian Jensen erkender over for Avisen.dk, at blokaden mod Vejlegården og andre restauranter spillede en afgørende rolle, da Venstre foreslog en begrænsning af blokaderetten.

Men også Amin Skovs person gør, at sagen får vind i sejlene, vurderer gruppeformanden.

- Amin siger, at han tidligere har stemt på Socialdemokratiet. Dermed kan han ikke karakteriseres, som en typisk arbejdsgiver. For det andet er han meget stærk til at kommunikere, siger Kristian Jensen til Avisen.dk.

Liberale bagmænd
Senere slutter også folk med tilknytning til erhvervslivets top og Liberal Alliance sig til kampen for Vejlegården.

I blandt dem er Saxo Bank's stifter Lars Seier Christensen, som tidligere har støttet Liberal Alliance med millioner af kroner. Bankdirektøren indrykker en annonce i den lokale Vejle Amts Folkeblad og inviterer 200 gæster til middag på Vejlegården.

Også en af hovedarkitekterne bag Liberal Alliances image og markedsføring Søren Kenner har deltaget i konflikten på Amin Skovs side. Han har tjent millioner i reklamebranchen.

Søren Kenner erkender at have spillet en rolle omkring omkring Vejlegården. Han afviser dog at have planlagt den samlede strategi.

- Jeg har været aktiv i debatten omkring Vejlegården, fordi jeg synes, det er uacceptabelt, at 3F forsøger at ødelægge en mands virksomhedsom del i deres eget spil om at bevare magten indenfor fagforeningsområdet, siger han til Zetland.

Også den toneangivende iværksætter Martin Thorborg blander sig i debatten til fordel for Amin Skov.

Læs også: Amin Skov: Jeg blev brugt politisk

Flere udstrakte hænder
Men den mediemæssige opbakning til Amin Skov går videre end det.

- I kulissen arbejder en skare af yderst kompetente folk med flair forsociale medier, online-optimering og kommunikation –og sympatierhos Venstre eller Liberal Alliance, lyder det i magasinet.

Andy Møller Hansen, som er bestyrelsesmedlem i Venstres Ungdom iRanders står bag Amin Skovs Facebook-støttegruppe, og byrådsmedlem for Venstre i Vejle Anja Daugaard, der ejer sit eget reklamebureau, hjælper til i Amin Skovs kamp for at sætte dagsordenen.

Venstre-kvinden får blandt andet lavet en professionelt produceret video, som bliver lagt på Vejlegaardens Facebook-side.

Møgbranche: Se de smæk Vejlegårdens ansatte får