Dansker i Tjekkiet frygter for sine landsmænd

- Der er masser af unge danskere i Prag, der drikker alkohol uden at vide, hvor farligt det er, siger Poul Ansbjerg til ekstrabladet.dk

Poul Ansbjerg fra Gedser opholder sig i Tjekkiet og er med den eskalerende sprittragedie in mente bekymret for de mange unge danskere, der besøger landets populære hovedstad, Prag. - Jeg mødte en flok unge danskere i går, der intet anede om, hvor farligt det er at drikke spiritus lige nu hernede, siger Poul Ansbjerg. (privatfoto)
Poul Ansbjerg fra Gedser opholder sig i Tjekkiet og er med den eskalerende sprittragedie in mente bekymret for de mange unge danskere, der besøger landets populære hovedstad, Prag. - Jeg mødte en flok unge danskere i går, der intet anede om, hvor farligt det er at drikke spiritus lige nu hernede, siger Poul Ansbjerg. (privatfoto)

Mellem 500 og 1.000 danske turister går i disse dage rundt i den populære tjekkiske hovedstad Prag. Mange af dem aner angiveligt intet om, at folk omkring dem i disse dage dør, bliver blinde og bliver forgiftet af at drikke alkohol. Uvidenheden om den omfattende tragedie, som har lammet de normalt så øl- og alkoholglade tjekker, fik efterlønneren Poul Ansbjerg tæt ind på livet i går.

LÆS OGSÅ:

Se også: Nu eksploderer dødelig sprittragedie

- Jeg mødte en flok studenter ved et marked, som var fuldstændig uvidende om, hvad der sker. Det satte en masse uhyggelige tanker i gang. Unge mennesker på udlandstur drikker sig jo ofte i hegnet, men det er altså med livet som indsats, siger den 60-årige dansker, som jævnligt opholder sig i Tjekkiet hos sin tjekkiske kæreste.

Den danske ambassade i Prag advarede i tirsdags via sin hjemmeside om det livsfarlige alkohol.

Sprut på stort marked
Poul Ansbjerg, hvis danske base er i Gedser, henviser til 'Det Gule Marked', som er kendt vidt omkring og er et af de mest yndede udflugtsmål blandt de mange turister i Prag.

- Det er et kæmpe stort marked, hvor man kan købe alt lige fra billige kopivarer til alkohol uden bandarole. Jeg får alt for nemt et indre billede af en glad flok unge, der intetanende køber billigt alkohol ind til en sjov aften hjemme på hotelværelset, eller hvor de nu bor.

Inden han mødte sin tjekkiske kæreste for 15 år siden havde Poul Ansbjerg allerede opholdt sig i op mod 20 år i landet i kraft af sin fortid som speditør med tætte forbindelser til Tjekkiet og nabolandet Slovakiet. Derfor har han igennem årene fået mange tjekkiske venner.

LÆS OGSÅ:

Se også: Sprit-døden: Frygter hundreder af ofre

Stærk alkohol-kultur
- Tjekkerne er i chok, bange, bekymrede og frustrerede. De frygter selvfølgelig, at det udvikler sig til en katastrofe. Dødstallet har jo været konstant stigende, siden det efter sidste weekend så småt begyndte at gå op for folk, hvad der sker, fortæller Poul Ansbjerg fra sin kærestes hjem i Neratovice, der ligger små 20 kilometer nordøst for Prag.

Sprittragedien lander midt i en befolkning, som har for vane at hygge sig med alkohol.

- Her er det en indgroet del af kulturen at gå forbi det lokale stamværtshus næsten hver dag. Værtshusenes priser på fadøl, rom og vodka er de samme som i supermarkederne. Tjekkerne elsker derfor værtshusbesøgenes sociale bonus-oplevelser. Samtidig er de som så mange danskere glade for øl, vin og spiritus, fortæller Poul Ansbjerg.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen