Annonce:
Annonce:

Børnefedme: Mor og far skal også hjælpes

Tykke børn taber sig, når deres forældre lærer at lave sund mad. Aarhus Kommune screener alle skolebørn for overvægt og kontakter forældrene på telefon.

Annonce:
Følg Samfund

Svært overvægtige børn taber sig, når forældre og professionelle i fællesskab tager kampen op mod de overflødige kilo.

Siden 2008 har sundhedsplejerskerne i Aarhus screenet alle børn i 0. klasse og ringet til forældrene, hvis kontrolvejningen viser, at barnet har et BMI på over 30.

Den indsats giver så gode resultater, at Aarhus kommer ind på en førsteplads blandt 30 kommuner, som har taget kampen op mod børnefedme.

En evaluering fra Sundhedsstyrelsen viser, at 75 procent af de børn, som har deltaget i kommunens tilbud "Fedt for fight" taber sig. Nogle enkelte kilo, andre så meget, at de ikke længere er svært overvægtige.

- Jo længere tid et barn er overvægtigt, des større er risikoen for overvægt i voksenalderen, siger Henriette Hansen, sundhedskonsulent i børn og unge i Aarhus Kommune.

Annonce:

- Derfor er det vigtigt at tage fat tidligt - også i forældrene, for det handler om hele familien og ikke kun barnet, forklarer hun.

Abdi Abdullahi er blandt de 140 børn, som har fået hjælp, og det med så stor succes, at han i dag vejer det samme, som han gjorde for to år siden, selv om han har lagt 14 centimeter til sin højde.

- Dengang sagde de andre børn, at jeg var tyk. Men så begyndte jeg at spille fodbold, og jeg har også gået til træning med en dreng fra klassen, siger Abdi Abdullahi.

Toastbrød, fetaost og letmælk er dømt ude af køkkenet hjemme hos ham, og i stedet spiser han rugbrød med magert halalslagtet pålæg og drikker skummetmælk.

For hans mor, Faisa Abdi Shire, kom opringningen fra sundhedsplejersken ikke som nogen overraskelse.

- Jeg havde lagt mærke til, at hans mave var blevet stor, og at han ikke længere løb op ad trappen til lejligheden, siger Faisa Abdi Shire.

Annonce:

Tilbuddet i Aarhus strækker sig over et år, hvor børnene tilknyttes idrætshold to timer om ugen og forældrene møder andre, der også har tykke børn.

Det handler nemlig ikke kun om barnet, men også om forældrene, forklarer sundhedsplejerske i Aarhus Kommune Lis Fenger.

- Det er hele familien, som skal ændre deres vaner, og det er familien selv, der bedst kender svaret på, hvordan det sker, siger Lis Fenger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: