Ekspert: Brutaliteten tjener et formål

Det er ikke uden grund, at de mexicanske narkokarteller benytter sig af ekstremt brutale metoder, forklarer ekspert

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Nærmest på daglig basis finder politiet i Mexico likviderede lig, der enten er blevet smidt skødesløst i grøften, hængt op til skue i et reb på en motorvejsbro eller har fået hugget hovedet, arme eller benene af.

Umiddelbart kan det virke fristende blot at afskrive denne ekstreme brutalitet, som de mexicanske narkokarteller gør brug af, som et udtryk for simpel og primitiv afstumpethed.

Men det ville være en klar fejl, understreger lektor Ken Henriksen fra Center fra Latinamerikanske Studier, der i mange år har beskæftiget sig med situationen i Mexico, og ad flere omgange har boet i Mellemamerika.

Læs også: Narkokrigen i Mexico: Derfor slås de

Volden er nemlig nøje afmålt og tjener et specifikt formål, forklarer han.

- Den ekstreme vold er ikke bare et tilfældigt udtryk for afstumpet middelalder-mentalitet. Tværtimod er det et forsøg på at skabe frygt i lokalsamfundet, hos de andre karteller og gøre politiet så bange for kartellerne, at de tøver med at udføre deres arbejde, siger han til ekstrabladet.dk og fortsætter:

- Når man ser krigen udefra, så virker brutaliteten til at eskalere. Men det er fordi, narkokartellerne bliver nødt til at overgå sig selv og hinanden hele tiden, for at fremstå som de mest frygtindgydende.

Læs også: Fandt 230 meter narkotunnel fra Mexico til USA

Ifølge Ken Henriksen lykkes narkokartellernes forsøg som oftest til perfektion.

- Mens jeg boede i Mellemamerika, læste jeg for eksempel regelmæssigt, om mexicanske betjente, der simpelthen deserterede og flygtede til USA for at søge asyl. Simpelthen af frygt for, at de og deres familier ville blive slået ihjel.

Læs også: Så vanvittig er narkokrigen i Mexico

- Og også lokalbefolkningen er forståeligt nok rædselsslagne for kartelmedlemmerne, så man må sige, at de lykkes med deres skræmme-taktik, siger Ken Henriksen.

Et andet eksempel på, at de mexicanske narkokarteller ikke skal forveksles med gammeldags tyvebander, er deres evne til at infiltrere både politiet og de mexicanske myndigheder.

Læs også: De står bag narkokrigen i Mexico

- Kartellerne har jo så ekstremt mange penge, at det for det meste er muligt for dem at bestikke højtstående embedsmænd. Men derudover er det også ekstremt dygtige til at få placeret loyale skikkelser på strategisk vigtige positioner.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen