DR tog røven på dødssyg

Christian Lange blev sidste år spurgt, om han ville være med i DRs dokumentar om organdonation, da han ventede på et hjerte. Men DR har redigeret ham ud af programmet og laver i stedet en skrækhistorie om donation

Da DR Dokumentar i februar 2011 spørger dødssyge Christian Lange, om han vil være med i et program for at fremme kendskabet til organdonation, siger han straks ja.

I næsten to år havde han dengang ventet på en hjertedonor, så den 60-årige fynbo var klar over, hvor vigtigt det var at udbrede kendskabet til donation.

Fortryder inderligt
Men i dag fortryder han og hans sambo Daniel Bohr inderligt, at de sagde ja, og de er skuffede over DR. For da de den 3. marts i år endelig ser den dokumentar, som de optræder i, bliver de chokerede.

– DR tegner et ekstremt negativt billede af organdonation, og det var ikke det, vi havde sagt ja til at være med i, siger Christian Lange, da Ekstra Bladet møder ham på hans landejendom i Kerteminde.

De sms’er derfor straks til programmets tilrettelægger Jacob Kragelund, som holder fast i, at dokumentaren vil blive vist i den form, som de netop har set. Der mangler kun et par enkelte faktatjek og lydredigering. Ellers er den færdig.

Kritisk historie stjæler billedet
Men dokumentaren handler ikke som lovet om de positive sider ved organdonation. Under optagelserne støder DR nemlig på den 19-årige Carina, der bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital efter en voldsom trafikulykke.

Lægerne mener ikke hun vil overleve, og derfor siger hendes forældre ja til organdonation. En proces, som DR også følger.

Men lægerne tager fejl. Carina vågner mirakuløst op af koma, selv om hendes organer allerede er lovet væk, og det er nu den historie, som DR fletter ind i Christians historie.

Det skader
Transplantationsgruppen frygter, at folk kommer i tvivl, om de vil være donorer, når Carinas historie kommer frem. Og Christian Lange er helt enig. For selv om han mener, at historien skal fortælles, så er han dybt frustreret over, at han bliver en del af den negative vinkel.

– Jeg føler mig løjet for og misbrugt. Vi åbnede vores hjem og hjerter for DR i en tid, hvor vi i forvejen ikke havde mange kræfter. Det er som om, at de bare kasserer os, og det her kommer til at skade organdonation og koste menneskeliv, siger han.

Larmende tavshed fra DR
Men få dage før dokumentaren skal sendes 29. maj i år, bliver den droppet, og DR oplyser, at de i stedet kun laver én udsendelse, og den kommer til at handle om Carina.

Christian og Daniel har ikke hørt mere fra Jacob Kragelund siden sms-udvekslingen i marts. Men i mandags, dagen efter at ekstrabladet.dk fortæller Carinas historie på baggrund af en artikel, som journalisten.dk publicerer om fredagen, vågner Christian og Daniel op til en mail fra ham.

Kragelund skriver, at der både bliver lavet en udsendelse om Carina. Men at de også ønsker at lave en om Christians forløb.

– Jeg stoler ikke på, at det er rigtigt. De har ikke overholdt aftalerne indtil nu, så jeg tvivler på, at den bliver til noget, siger Christian Lange, som dog håber, at DR vil overholde den nye aftale, så danskerne får kendskab til, hvor vigtigt organdonation er.

Det er nemlig grunden til, at Christian lever i dag.

God dialog
I DR ønsker man ikke at kommentere på sagen, da dokumentaren endnu ikke er vist.

– Vi har normalt altid en rigtig god dialog med vores medvirkende, siger Steen Jensen, chef for DR Dokumentar.

Læs hele interviewet med Steen Jensen her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen