Mangemilliardær til fattige: Tag jer sammen

58-årige australske Gina Rinehart er verdens rigeste kvinde. Til de fattige siger hun: Brug mindre tid på at drikke, ryge og hygge dig

Gina Reinhart (Foto: Bohdan Warchomij)
Gina Reinhart (Foto: Bohdan Warchomij)
Følg Samfund

Sænk mindstelønnen og skatterne.

Politiske budskaber man har hørt før - også her i landet.

Nu kommer synspunktet fra Australiens rigeste, og formentlig verdens, rigeste kvinde 58-årige Gina Rinehart.

- Hvis du er misundelig på dem, der har flere penge end dig, så sid ikke og klag. Gør noget for at tjene mere selv, og brug mindre tid på at drikke, ryge og hygge dig. Brug mere tid på arbejde, skriver hun i en kommentar i Australian Resources Magazine ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hun mener dog ikke, at de fattige alene er skyld i deres situation. En del af skylden placerer hun hos Australiens 'socialistiske' politik og derfor er løsningen altså at mindste mindstelønnen og skatten, ikke mindst for de velhavende, da landet ellers kan ende som Grækenland.

- Der er ikke monopol på at blive milliardær. Faktisk er det millionærer og millionærer, som vælger at investere i Australien, der hjælper de fattige og de unge. Den hemmelighed bør spredes, skriver Gina Rinehart.

Hendes kommentar har vakt en del kritik i hjemlandet.

- Det er en fornærmelse af de millioner af de australske arbejdere, som går på arbejde og kæmper med at skaffe mad til deres børn og betale regninger, siger den australske finansminister Wayne Swan.

Rinehart blev kåret som verdens rigeste kvinde. Ifølge et estimat har hun tjent 12 millioner kroner i timen det seneste år, hvor hun næsten har tredoblet sin formue.

- Det er sandsynligt, at hun ikke bare vil være verdens rigeste kvinde, men vil blive verdens rigeste person, skriver redaktør Andrew Heatcote fra BRWs Rich 200, der udgiver en årlig liste med landets rigeste.

Formuen menest at være på 10,3 milliarder dollars sidste år og nu på 28,5 milliarder dollars.

Grundlaget for formuen er faderen Lang Hancocks indsats, han var den første der begyndt at udvinde jernmalm i det vestlige Australien i 1950'erne.

Selskabet var dog i en lidt dårlig forfatning, da han døde i 1992. Det fik Rinehart vendt. Hun udnyttede sit eget gå-på-mod, forretningstalent, de stigende priser på jernmalm og den enorme efterspørgsmål på det kinesiske marked.

Selskabet er nu 386 gange så meget værd som da hun overtog.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind