Dansk politi skød 87 gange - kun et tilfælde i Norge

De norske politifolks organisation skal drøfte om de ønsker våben som standard udstyr. Det har de ikke i dag. Sidste år skød de en gang. Dansk politi 87 gange og svensk 76

ARKIVFOTO: Gert Jensen
ARKIVFOTO: Gert Jensen

I Norge er våben ikke en del af politifolkenes standardudstyr.

Til november skal Politiets Fellesforbund drøfte om de ønsker pistoler, som deres kolleger i Sverige og Danmark har haft det i årtier. I Norges største politidistrikt, Grønland i Oslo, ønsker otte af ti operative betjente at de bliver bevæbnet. I dag kan de kun udstyres med våben i særlige tilfælde, hvor de får en midlertidig 'bevæbnings-tilladelse'.

Debatten har fået aftonbladet.no til at undersøge forskellene i de tre lande.

Sidste år skød norsk politi kun i et tilfælde. En mand var blevet knivdræbt i Sarpsborg. Politifolkene bevæbnede sig for at anholde gerningsmanden, der havde en hammer og en kniv. Han gik og stak ud efter forbipasserende på gaden. Han nægtede at overgive sig, efter han havde fået et pulver peberspray. Et varselsskud hjalp heller ikke. Derefter skød de ham i låret. Han blev senere erklæret utilregnelig af retten.

Professor Johannes Knutsson fra Politihøgskolen i Oslo har forsket i politiets våbenbrug og han beretter til avisen om flere forskelle mellem landene.

Han kan ikke se nogen ting i kriminalitetsbilledet der gør, at f.eks. svensk politi har behov for at skyde oftere end norsk.

Knutsson oplyser, at svensk politi oftest skyder, når de føler sig truet eller under overraskelsesangreb. Når man stormer en lejlighed og bliver angrebet af en person med f.eks. en kniv, så har svensk politi to muligheder, enten kan de skyde eller de kan trække sig. Norsk politi har kun en mulighed.

Han oplyser ligeledes, at der i gennemsnit er to betjente tilstede, når svensk politi affyrer skud. I Norge er det fem. Mens norsk politi gennemsnitlig affyrer skud på otte meters afstand, så er det i Sverige tre meter.

- Det ene er en ukontrolleret situation. Den anden er kontrolleret, siger Johannes Knutsson, der er modstander af at betjentene generelt skal bevæbnes.

Et medlem af Stortinget for SV, justitsordfører Akhtar Chaundhry siger til aftonposten.no:

- Politiet bliver ikke tryggere. Måske tager de kriminelle i Danmark og Sverige med i deres overvejelse,r at politiet er bevæbnet og de derfor også selv bevæbner sig oftere.

Det ene politi-skud i Norge i 2011 er ikke typisk. I 2010 var tallet seks, mens det året før var tre.

I Danmarks blev der sidste år affyret 86 skud af politifolk (49 varselsskud). Ti personer blev ramt. Året før var tallet 39 skud (seks varselsskud) og en blev ramt.

Svensk politi skød 76 gange sidste år. De 30 af dem var rettet mod en person. 12 skadede en person og en blev dræbt. Året før var der samlet 30 tilfælde, hvor der blev affyret skud og fire blev ramt.

LÆS meget mere på aftonbladet.no og se flere statistikker

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen