Sådan boltrede 200 rotter sig hos kvinde

Se billederne - kvinde fik nært forhold til rotteflok og gav dem navne - men problemet voksede hende over hovedet

(Foto: Helsingør Kommune, Center for Teknik og Miljø)
(Foto: Helsingør Kommune, Center for Teknik og Miljø)

Kombinationen af en helt åndsfrisk, dyreelskende ældre kvinde og et par rotter voksede sig i løbet af et års tid til et massivt rotteproblem i en villa i Helsingør.

Det er Helsingør Dagblad, der onsdag fortalte, hvordan en af Helsingør Kommunes skadedyrsbekæmpere over en periode på et par måneder dræbte 203 rotter i og omkring kvindens villa.

En nabo gjorde for lidt over et år siden for første gang opmærksom på, at der kunne være et problem, men på det tidspunkt afviste kvinden, at der var rotter i huset, hvorfor der ikke blev gjort noget.

Se også:

Fødevarer - 8. jun. 2012 - kl. 06:30 TV: Her guffer rotte en burger på Q8

- Naboen havde set en rotte på en tallerkenrække inde i kvindens villa, men hun sagde, at der var tale om en mus, som efterfølgende var blevet fanget, og så skete der ikke mere på det tidspunkt, siger Erik Månsson, der er chef for skadedyrsbekæmpelsen i Helsingør Kommune, til ekstrabladet.dk.

Rotter kravlede rundt over hovedet på skadedyrsbekæmper
Men da kvinden i vinter var indlagt i en længere periode i forbindelse med en rygoperation tilkaldte en af hendes sønner et privat skadedyrsbekæmpelsesfirma, fordi man mente, der var mus i ejendommen.

ekstrabladet.dk har talt med skadedyrsbekæmper Kim Hansen, der er ansat i Helsingør Kommune og havde 'fingrene nede i skidtet' og stod med hovedansvaret for at dræbe de mange rotter.

- Da den private skadedyrsbekæmper ankom, kunne han straks se, at det var et job for kommunen. Uden for ejendommen i en pergola, der gik ind under taget boltrede mindst ti rotter sig over hans hoved, og han sendte straks sagen videre til os, som på kommunalt plan har opgaven med at bekæmpe rotter, siger Kim Hansen til ekstrabladet.dk.

Skød 38 rotter den første dag
Han kunne straks se og lugte, at den var helt gal, da han kom til ejendommen.

- Der stank af rottepis og rottelort - det var klart fra første minut, at den var helt gal, siger Kim Hansen til ekstrabladet.dk.

I første omgang koncentrerede han og en anden skadedyrsbekæmper sig om rotterne uden for huset.

- Vi skød og dræbte 38 rotter med luftgevær med hagl i haven alene den første dag, siger Kim Hansen til ekstrabladet.dk.

Rosiner brugt som lokkemiddel i 75 fælder
Efter at have skudt de mange rotter uden for huset sørgede han for at blokere for rotternes indgangsveje til huset, så problemet ikke voksede sig større inden for.

Han lagde gift ud foran huset og skar træer og buske ned for at fjerne rotternes gemmesteder og begyndte derpå bekæmpelsen inde i huset.

- Jeg skød mange med luftgevær inde i huset - det er helt normal procedure, og kvinden var jo indlagt, så der var ikke fare for at ramme hende, siger Kim Hansen.

En større andel af rotterne gik i klapfælder, hvor rotterne dør, når fælden brækker nakken på dem.

Læs:

Se også: Er dit hjem rottesikkert? Tjek de fem råd her

- Vi satte 70 klapfælder op inde i huset. Rotterne blev lokket i døden med rosiner - det virker godt, siger Kim Hansen.

Rotter lærte fælderne at kende
Men nogle rotter undslap klapfælderne og lærte dem at kende.

- Hvis først en rotte en gang har været heldig og har undgået at få knækket nakken i en klapfælde, så går den ikke i fælden igen, siger Kim Hansen.

Derfor måtte andre midler tages i brug.

- Vi brugte fem bur-fælder, hvor rotterne med en rosin lokkes ind i et bur, det er umuligt at undslippe fra. De blev efterfølgende skudt. I andre tilfælde maskerede vi klapfælderne med toiletpapir, så rotterne ikke vidste hvad der ramte dem, før det var for sent, siger Kim Hansen.

Aldrig set noget lignende
Der blev fundet rottelort i en mængde der svarer til fem fyldte trillebøre i et viktualierum, og overalt i stueetagen og i kælderplan bar villaen præg af, at rotterne var rykket ind.

- Jeg har beskæftiget mig med rottebekæmpelse i 14 år, og jeg har aldrig set noget lignende, og jeg er sikker på, at det er den største sag af den art, jeg kommer til at have med at gøre. Jeg kan ikke forestille mig at komme ud til en sag af samme størrelse i fremtiden, siger Kim Hansen.

Kunne ikke lide at se dyr lide
Både Erik Månsson og Kim Hansen betegner den ældre kvinde som fuldstændig åndsfrisk.

- Hun var utrolig sød at tale med, og der var alene tale om, at det var vokset over hovedet på hende, siger Kim Hansen.

Hans chef, Erik Månsson, betegner kvinden som en dyreelskende sjæl.

- Hun kan ikke tåle at se dyr lide, og hun er simpelthen en dyreelskende person. Rotterne fik lov at spise af noget hønsefoder og fuglefoder, der stod på ejendommen, og hun skar sågar gulerødder til dem og fodrede dem til tider, siger Erik Månsson til ekstrabladet.dk.

Kommunen forfølger ikke sagen yderligere.

- Hun har sørget for, at få lavet de reparationer, der forhindrer rotternes adgang til ejendommen, og hun har sørget for at rotterne ikke igen kan etablere sig på grunden, og derfor tager vi ikke nogle retslige skridt over for kvinden, siger Erik Månsson til ekstrabladet.dk.

Han betegner det som overraskende, at kvinden ikke blev syg af rotternes mange efterladenskaber.

- Hun må have et godt helbred, for der var ikke tegn på sygdom hos kvinden som følge af, at rotterne havde indtaget huset, siger Erik Månsson.

Gav rotterne navne
At kvinden havde haft et varmt forhold til rotterne blev klart for Kim Hansen, da han efterfølgende besøgte kvinden.

- Der var en særlig provokerende rotte, som i to tidligere tilfælde, hvor jeg var på ejendommen, sad og lunede sig på en radiator, inden den fik øje på mig. Den var ikke bange og var tilsyneladende tryg ved mennesker, men den kunne nok fornemme, at jeg var ude efter den, og den stak af. I tredje omgang fik jeg fat i den og skød den, siger Kim Hansen.

Kvinden kendte godt 'den provokerende' rotte.

- Hun havde givet den et navn og mente at den var blevet lidt døv på sine gamle dage, siger Kim Hansen.

Bekæmpede rotterne i to måneder
Han kom på kvindens ejendom igennem en periode på to måneder - nogle dage flere gange dagligt.

- Da vi var færdige, havde vi dræbt 203 rotter, siger Kim Hansen.

Han opfordrer til, at man reagerer med det samme, hvis man har mistanke om, at ens ejendom er plaget af rotter.

- Et par rotter kan meget hurtigt blive til en meget stor flok. I det konkrete tilfælde var der tale om en dyreelskende ældre kvinde, hvor tingene voksede over hovedet på hende, men man skal reagerede hurtigt for at begrænse problemet, siger Kim Hansen til ekstrabladet.dk.

Helsingør Kommune holder kvindens ejendom under observation et års tid endnu for at undgå at rotterne vender tilbage.

Læs:

Se også: Rotter plager børnehaver og hospitaler

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen