'Dødsdømt' organdonor vågnede op

Lægefejl: En dokumentar om den 19-årige organdonor Carina, er blevet stoppet af Aarhus Universitetshospital. De frygter for konsekvenserne, når det kommer frem, at lægerne tog fejl

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Da 19-årige Carina i 2011 kommer ud for en fatal trafikulykke, mener lægerne ikke, at hun vil overleve. De beder derfor forældrene tage stilling til, om de må bruge Carinas organer. Forældrene accepterer. Men lægerne på Aarhus Universitetshospital tager fejl, for pludselig vågner Carina op. Det sker dog før, lægerne er begyndt på indgrebet.

Carina overlever ulykken og kommer i bedring. Hele dramaet bliver filmet af Danmarks Radio, som er ved at lave en dokumentar om organdonation. Men dokumentaren bliver aldrig vist, fordi lægerne mener, at det kan have alvorlige konsekvenser for folks opfattelse af at være organdonor og lægernes arbejde, og derfor får de sat en stopper for produktionen.

Arbejdet kan være spildt
Ekstra Bladet forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra pressechef på Aarhus Universitetshospital Lars Elgård, men til journalisten.dk siger han:

- Fjernsyn taler til maven og følelserne, ligesom organdonation og hjernedød er noget, vi forstår med følelser. For at få flere organdonorer har vi i rigtig mange år arbejdet med at skabe tillid til hjernedød-diagnosen. Det arbejde kunne smuldre, hvis man viste en historie, der fejlagtigt gav indtrykket, at man kunne vågne op fra hjernedød, siger Lars Elgård.

Hospitalet gik til DR
Hospitalet har fået lov at se optagelserne igennem, og ifølge Lars Elgård er problemet med Carina, at hun ikke når at blive undersøgt for, om hun er hjernedød, hvilket lægerne altid tjekker, før de begynder at tage organerne ud. Men så langt når lægerne ikke, før de giver hende en dødsdom. Derfor ville dokumentaren give et forkert billede at organtransplantation, hvis den var blevet vist den 29. maj, som planen var.

- Vi synes, det var mere rigtigt at finde et andet forløb med en anden historie, når målet var at oplyse om generelle forhold ved hjernedød og organtransplantation. Vi foreslog dem at hjælpe med finde et andet forløb. Men de ville beholde Carina-sagen som case, siger Lars Elgård.

DR: Ikke færdige med at redigere
Heller ikke direktør i DR Inger Bach var til at træffe i går, men også hun siger til journalisternes medlemsblad, at de to planlagte programmer ikke blev sendt, fordi DR ’ikke blev færdige med at redigere dem’.

- Vi er midt i et forløb af en produktion, som jeg ikke ønsker at gå nærmere ind i, før den er færdig. Det sker jævnligt, at vi må lave planlægningen af programmer om, fordi vi ikke kan nå at blive færdige med redigeringen, siger hun.

Men ifølge Lars Elgård er DR blevet overtalt af ham og hospitalet til at lave udsendelsen om.

- Vi ser dem igennem og kommer med nogle faglige og etiske indvendinger om, at det blandt andet er vigtigt, at det fremgår meget tydeligt, at patienten ikke var hjernedød. De beslutter så at tage udsendelserne af, redigere dem lidt om og lave nogle supplerende interviews, siger Lars Elgård.

Ekstra Bladet forsøgte også at få en kommentar fra DR’s dokumentarchef Steen Jensen. Men heller ikke han vendte tilbage i går.