Her rammer skybruddet

Der er risiko for skybrud i hele landet, men enkelte er ekstra hårdt udsat

Et skybrud rammer Danmark fredag morgen. Arkivfoto: Mogens Flindt
Et skybrud rammer Danmark fredag morgen. Arkivfoto: Mogens Flindt

Borgerne på Lolland-Falster bliver de første med våde fødder, når et kraftigt skybrud rammer Danmark fredag morgen.

Men der er varsel om risiko for skybrud over hele landet, selvom det er umuligt at pege præcist på, hvor bygerne vil falde.

Der ligger allerede flere celler med torden-aktivitet nede over Tyskland.

- Det er det, som ligesom samler sig i løbet af aftenen og natten og går i land på Lolland-Falster ved 6-8-tiden i morgen tidlig. Ved middagstid er det vel nået til København og over mod Esbjerg, siger vagthavende hos DMI, Klaus Larsen, til ekstrabladet.dk.

Mellem 19 og 21 er skybruddet formentlig nået helt op til Nordjylland, der efter det foreliggende heller ikke går fri.

- Den værste linie får vi først i morgen aften. Den rammer Bornholm og varer et par timer. Den er formentlig først passeret efter midnat, siger vagthavende.

Muligvis kan Bornholm blive ramt af skybruddet allerede i løbet af dagen, men det er ikke helt sikkert. Om aftenen er der risiko for store mængder vand på 'solskins-øen'.

- Der skal heller ikke meget til, før det rammer Østersøen i stedet for Bornholm. Men hvis det rammer, så er det temmelig pæne mængder, der kommer, siger Klaus Larsen og uddyber, at pæne mængder er 40-50 mm regn, måske mere.

- Ved det, som rammer mere vestpå, er det mere sandsynligt med 20-30 mm, siger meterologen, der anbefaler, at man ikke tager på arbejde uden at sikre sig, at man har lukket alle vinduerne.

Gode råd
Bolius, Boligejernes Videnscenter, giver her otte gode råd til, hvordan du sikrer din bolig mod det varslede skybrud.

1: Luk vinduer og døre. Hvis der tidligere er kommet vand gennem de lukkede vinduer og døre i kælderen, kan man skrue krydsfinerplader fast på ydersiden af åbningerne.

2: Luk ventilationshuller i ydervæggene, fx med krydsfinerplader, hvis de er placeret tæt på jorden.

3: Tjek afløb og tagrender, så vandet kan løbe frit.

4: Fjern indbo fra kældergulvet.

5: Undersøg terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet, så vandet kan ledes væk fra soklen.

6: Hav sandsække parat, der kan stoppe meget vand i at trænge ind i boligen.

7: Begræns opstigende kloakvand. Hvis du ikke har fået monteret højtvandslukke, kan du stadig begrænse opstigende kloakvand ved at lægge et stort stykke plast ovenpå gulvafløbet og læg sandsække ovenpå. Ligeledes kan du stoppe toilettet.

8: Hav en automatisk pumpe i huset, hvis du før har haft vand i kælderen. Hvis det er kloakvand, kan du ikke bare pumpe det ud i haven.- det skal samles i spande, indtil det er muligt at hælde det i kloakken igen.

SEND DINE BILLEDER TIL OS, HVIS DU ER ET STED, DER BLIVER RAMT AF SKYBRUDDET. SEND EN SMS/MMS PÅ 1224 (ALM. TELEFONTAKST) ELLER PÅ MAILEN 1224@eb.dk.

Se vejrudsigten for dit lokalområde her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen