Farvel, morfar - Lene E. trøster sin søn

Udenrigsministeren er hjemme i barndomsbyen for at sige farvel til sin far, som døde Kr. Himmelfartsdag

Udenrigsminister Lene Espersen må tørre en tåre væk, efter at hun har været med til at bære sin fars kiste til rustvognen. Hendes mand, Danny, holder trøstende om hende. (Foto: René Schütze)
Udenrigsminister Lene Espersen må tørre en tåre væk, efter at hun har været med til at bære sin fars kiste til rustvognen. Hendes mand, Danny, holder trøstende om hende. (Foto: René Schütze)

Udenrigsminister Lene Espersen har nu taget afsked med sin far, den nordjyske erhvervsmand Ole Peter Espersen. Han blev i dag begravet fra kirken i Hirtshals, hvor han var født og opvokset, hvor han havde hele sit arbejdsliv, og hvor han - kun 68 år gammel - døde af kræft i sit hjem Kr. Himmelfartsdag.

Lene Espersen tørrede en tåre fra øjnene, mens hun krammede den ene af sine sønner ved rustvognen, hvor kisten med hendes far - sønnernes morfar - ventede på at blive kørt væk.

Glæden over de syv børnebørn
De syv børnebørn var en af Ole Peter Espersens største fornøjelser på de ældre dage - som de tre døtre havde været det gennem hele hans voksne liv.

Kirken i Hirtshals var - længe før begravelseshøjtideligheden begyndte klokken 13 - stopfyldt med mennesker, men der strømmede stadig flere til. Sløret sol badede kirken, som ligger højt, højt oppe over den havn, hvor Ole Peter Espersen havde sit virke.

Dækket med blomster
Familien havde bedt om, at de mange pressefotografer ved kirken ikke fotograferede ind i bygningen, men man så klart udefra, at gulvet var dækket med blomster.

Da kisten blev båret ud, sås det, at der var valgt danske sommerblomster i massevis som bårepynt. Lupiner, rynket rose og lette, hvide skærmblomster som taget direkte fra Vendsyssels grøftekanter.

Ole Peter Espersens nærmeste - hans kone og døtre - kom tidligt til kirken, hvor de, stående i våbenhuset, tog imod det store følge. De har været samlet om deres mand og far i de seneste dage, og ifølge bt.dk var udenrigsministeren hos sin far, da han døde.

Lene Espersen skulle i går have holdt to grundlovstaler i Nordjylland - i Dronninglund og Terndruplund. Men hun meldte afbud til dem begge efter faderens død.

Fulgte døtrenes liv
Ole Espersen blev udlært som maskinmester, men gik ind i familiefirmaet Hirtshals Fiskeeksport. Han blev medejer af firmaet, som - for selv at kunne forsyne sig med råvarer - også gik ind i redervirksomhed. Hirtshals Fiskeeksport var også med i udviklingen af andre virksomheder i den driftige vesterhavs-by.

I midten af 1980'erne trak Ole Espersen sig delvis tilbage og fortsatte arbejdet hjemmefra sammen med sin kone Inger Espersen.

Sideløbende med sit eget arbejde fulgte parret nøje med i de tre døtres liv - ikke mindst i den ældstes.

Kun mellembarnet blev hjemme
Da Lene Espersen blev formand for Det Konservative Folkeparti - som hendes mor har repræsenteret i byrådet derhjemme -fortalte Ole Espersen til BT, at far og mor var meget, meget glade og stolte:

- Vi har siddet klistret foran tv’et, siden Lene ringede i morges. Kun afbrudt af telefonen, der til gengæld har ringet lystigt hele formiddagen, sagde han.

Alle tre døtre er - lige som deres far - født og opvokset i Hirtshals, men kun den mellemste, Marie Louise, er blevet i Vendsyssel som voksen. Hun er salgskoordinator i et firma, som sælger hudplejeprodukter, gift hjemme i Hirtshals og har givet forældrene to af de børnebørn, som morfar gik meget op i at følge.

Klanen samlet
Yngste søster, Anne Sofie Byder, er skuespiller og bor i Aarhus. Hun har tre børn. Og storesøster Lene er som bekendt udenrigsminister, bor i Dragør, er gift med Danny og har to børn.

I dag er klanen samlet hjemme i Hirtshals for at følge en morfar, som også var en fremtrædende erhvervsmand, til graven.

1 af 6 Lene Espersen og hendes søstre, Anne Sofie og Marie Louise, bærer sammen med deres mænd Ole Peter Espersens kiste fra Hirtshals Kirke til rustvognen. Bag kisten følger enken, Inger Espersen. (Foto: René Schütze)
2 af 6 Det er et tæt flor af forsommerens blomster, som dækkede Ole Espersens kiste, da den blev båret fra Hirtshals Kirke til rustvognen af døtre og svigersønner. Lupiner, rynket rose (hybenroser) og lette skærmblomster var som en vendsysselsk grøftekant, båret direkte ind på vestkystbyens kirkegård. (Foto: René Schütze)
3 af 6 Hirtshals Kirke på toppen af de høje klitter ved Vesterhavet er stopfyldt med et enormt følge nu, hvor en af byens store erhvervsmænd - udenrigsminister Lene Espersens far, Ole Peter Espersen - begraves. (Foto: René Schütze)
4 af 6 Skuespilleren Preben Kristensen og hans mand, stylisten Søren Hedegaard, er blandt dem, der følger erhvervsmanden Ole Peter Espersen til graven i Hirtshals. (Foto: René Schütze)
5 af 6 Lene Espersen - selv grådkvalt - trøster den ene af sine sønner efter højtideligheden i Hirtshals Kirke, hvorfra hendes far og drengenes morfar, erhvervsmanden Ole Peter Espersen, begraves i dag. Danny Feltmann har lagt en arm om sin kones skulder - også hun trøstes. (Foto: René Schütze)
6 af 6 Udenrigsminister Lene Espersen må tørre en tåre væk, efter at hun har været med til at bære sin fars kiste til rustvognen. Hendes mand, Danny, holder trøstende om hende. (Foto: René Schütze)
0 kommentarer
Vis kommentarer