Annonce:
Annonce:

Nyt ulovligt cpr-nummer på vej

Nyt personnummer skal følge danskerne på nettet. 'Klar omgåelse af loven' siger kritikere

Annonce:
Følg Samfund
Her er en lille stiløvelse for bureaukrater: Du er i en situation, hvor du gerne vil bruge cpr-nummeret, men ikke må, fordi det, du gerne vil bruge det til, er soleklart ulovligt. Hvad gør du?

Det har de grublet meget over i forskningsministeriet, og svaret er enkelt: Du opfinder et helt nyt nummer. Det kan nøjagtigt det samme som cpr-nummeret. Det er 'låst fast' til cpr-nummeret, så de to numre følges ad. Men det nye nummer hedder noget andet. Og så er det lige pludselig ikke længere ulovligt.

Og med de ord vil vi gerne sige goddag til PID-nummeret, det nye person-nummer, som inden for kort tid vil blive tildelt høj og lav i det danske samfund, og som skal identificere os på nettet.

Det er Forum for Digital signatur under Dansk Standard, der har opfundet PID-nummeret.

- Det her er en klar omgåelse af loven om persondata-beskyttelse siger Henrik Kroos, der er formand for IT-medarbejdernes fagforening PROSA.

Ham vender vi tilbage til om et øjeblik.

HER OPSTÅR BALLADEN

Der skete noget vigtigt i weekenden. Natten til søndag trådte loven om den digitale signatur i kraft. Den digitale signatur er en elektronisk nøgle, som alle danskere skal udstyres med.

Den digitale signatur er en elektronisk underskrift, der skal være lige så juridisk bindende og lige så troværdig som en underskrift foretaget i hånden. Signaturen skal for eksempel bruges, når vi kommunikerer digitalt med offentlige myndigheder.

Den digitale signatur består af to halvdele. En privat halvdel og en offentlig halvdel. Det er præcis fordi den ene halvdel af nummeret er offentlig, at balladen opstår. Cpr-nummeret er nemlig dybt fortroligt, og må ikke uden videre offentliggøres.

Derfor kan man ikke putte cpr-nummeret i den digitale signatur. Det ville være ulovligt. Og det er derfor, man i forskningsministeriet har opfundet PID-nummeret. Det bekræfter Palle Sørensen, der er chef-konsulent i Forskningsministeriets IT-kontor.

- Et cpr-nummer må ikke offentliggøres. Derfor kan det ikke ligge i certifikatet. Certifikatet bliver offentliggjort, for det er hele ideen i certifikatet, at jeg skal kunne se dit certikat, hvis jeg skal kommunikere med dig. Så derfor kan vi ikke lægge cpr-nummeret derind, siger Palle Sørensen.

Situationen er den, at man ikke kan bruge cpr-nummeret. Så derfor har man lavet et andet nummer, som opfylder samme funktion som cpr-nummeret?

- Ja... som du godt kan offentliggøre.

Det er meningen, at det nye PID-nummer skal være låst til cpr-nummeret, så de to numre ikke kan skilles ad?

- Ja, det er jo nødvendigt. Der skal være sammenhæng i det, siger Palle Sørensen.

- Fordi der er ingen tvivl om, at hvis man skal have nogle rationaliseringsgevinster på det her, og det vil vi jo alle sammen gerne have, så er cpr-nummeret nøglen til fleste af de registre, når borgerne henvender sig til en myndighed.

MASSER AF MISBRUG

Henrik Kroos fra PROSA synes ikke det er en god ide:

- Grunden til at man laver den lov, der beskytter cpr-nummeret, er at sikre borgerne mod et misbrug. Hvis man så af bagvejen indfører et nyt cpr-nummer, bare for at undgå en lov som bureaukraterne opfatter som besværlig, hvad fanden skal vi så egentlig med en persondatalov?

Men er det ikke bare paranoia? Bliver sådan noget her overhovedet misbrugt?

- Ja for satan! Hvis du så Jersilds 'Rapporten' forleden dag, hvor man så hvordan folk havde misbrugt folks cpr-numre til at hæve penge og optage lån! Hvis du har en digital signatur i dag, og du så går ind på nettet på Basisbank eller Netbank, så kan du faktisk gå ind og låne penge. Du ser aldrig de folk du låner penge af. Det hele foregår over nettet.

- Jersilds udsendelse havde to eksempler. Men der er masser af tilfælde. Hvis du ser på svindel med dankort, så er det tusindvis af sager, der er med det. Det er jo en relativt 'clean' form for kriminalitet. Man behøver ikke at svine sig til og skaffe våben. Man kan sidde derhjemme med en pc og gøre det.

Læserkommentar: Artiklen holder ikke vand

Ekstra Bladet svarer
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: