Motion kan være usundt

Det er så sundt at røre sig og få motion i hverdagen. Og for langt de fleste er fysisk træning en sjov og sund del af livet.

Men der er nogle, der tager motion og træning langt mere alvorligt. For dem drejer hele livet sig om at træne.

De planlægger deres dag efter, hvornår de kan komme i løbeskoene eller i træningscentret. Aftaler med vennerne bliver mindre vigtige, og dyrkelsen af en veltrænet krop er konstant i fokus.

Mennesker, der lider af træningsafhængighed, har hele tiden trang til fysiske aktiviteter. Og når de ikke får trænet, får de abstinenser eller depressionslignende symptomer. I den yderste konsekvens kan det være farligt at være trænings-junkie, fordi nogle træner så meget og med alvorlige skader, at de ødelægger deres krop.

Mia Beck Lichtenstein, der er idrætspsykolog og har beskæftiget sig med træningsafhængighed, forklarer, at der er en hårfin grænse mellem at have et sundt og naturligt forhold til træning -og overdreven motion.

Der er forskellige forklaringer på, at man udvikler et afhængighedsforhold til træningen.

- Kroppen frigiver hormonet endorfin, når man træner. Det skaber en god følelse. Og kulturelt er det jo også accepteret at gå meget op i sin krop. Men folk med lavt selvværd kan søge accept og bekræftelse ved at træne og vise, hvad de kan få kroppen til, forklarer Mia Beck Lichtenstein.

Netop lavt selvværd, mener hun, er den hyppigste grund til, at man kan blive afhængige af træning.

- Der er jo intet galt i at træne meget, for det er jo sundt. Problemerne opstår, når man træner, fordi man måske prøver at skubbe nogle psykiske problemer fra sig. Og der ligger som regel altid personlige problemer bag træningstvangen, siger hun.

Træningsafhængighed er ikke en anerkendt lidelse, men psykologer og psykiatere diskuterer, om det skal kategoriseres som sådan.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen