Annonce:
Annonce:

Jeg trues på livet

Forhadt hestehandler til Ekstra Bladet: Selvfølgelig sender jeg hestene til Italien for pengenes skyld. Jeg får dobbelt så meget for dyrene

Annonce:
Følg Samfund
Her er Danmarks for tiden mest forhadte mand:
Hestehandler gennem en menneskealder Palle Ellehammer fra vestjyske Kibæk.

Han er en ægte vestjysk krejler og ikke sådan lige at slå ud. Alligevel var han ikke ganske tryg ved situationen, da han i aftes kl. 19.30 forlod Danmarks Radios studier i det mørklagte, øde område i det nordlige Århus, hvor han netop havde deltaget i programmet '19direkte'.

DR havde hyret en vagt med hund for at beskytte ham mod eventuelle voldelige overfald, fordi adskillige seere havde ringet ind og truet med at slå hestehandleren ihjel. Hjemme i Kibæk passede sønnen på gården.

- Jamen, folk er virkeligt ophidsede og forargede. Rigtig mange har også ringet hjem til mig siden tv-udsendelsen og truet mig på alle mulige ubehagelige måder. Nogle vil bare brænde min gård af. Andre vil slå mig ihjel, siger Palle Ellehammer til Ekstra Bladet.

'DET PINER MIG LIDT'
Hestehandlerens liv er med ét ændret totalt fra en ganske anonym tilværelse til Danmarks mest forhadte mand, efter at DR's 'Rapporten' onsdag aften viste, hvordan 24 af hans heste blev udsat for forfærdelig dyremishandling gennem en 46 timer lang transport fra Kibæk til Syditalien i december.

Under den lange lastbiltur fik de hverken vådt eller tørt. Flere af hestene var døden nær, da transporten var nået halvvejs ned gennem Europa.

- Jeg kan sådan set godt forstå forargelsen. Jeg blev da også selv forarget over at se det. Men jeg kan bare ikke se, det er min skyld, for jeg kan da ikke tage med på alle transporterne for at sikre mig, at dyrene får vand undervejs.

- Jeg har i hvert fald ikke noget juridisk ansvar. Den må ligge hos den italienske hestetransportør, mener Palle Ellehammer.

- Men har du slet ingen moral? Du har haft 11 lastbiltransporter af levende heste til Italien foreløbig, og du fortsætter jo nu gennem en stråmand, selv om du har forbud mod at transportere?

- Joe, det piner mig da lidt moralsk det hér. Men jeg vidste jo ikke, dyrene havde det så skidt undervejs ...

EKSTRA PROFIT: 72.000 KRONER
- Du gør det jo udelukkende for pengenes skyld, ikke? Du får jo dobbelt så meget for hestene i Italien som i Danmark?

- Selvfølgelig gør jeg det for pengenes skyld. Jeg er handelsmand. Det er rigtigt, at jeg får ca. 12 kroner pr. kilo levende vægt i Italien mod kun seks kroner herhjemme. Jeg har været hestehandler hele mit liv og lever af det her. Det er trods alt ikke ulovligt at være hestehandler, endnu da.

De 24 heste vejede godt 500 kilo pr. styk i gennemsnit. Ved at lade de sagesløse dyr lide under den 2500 kilometer lange, grusomme transport til Syditalien har den vestjyske krejler således fået ca. 144.000 kr. for sine 24 heste - mod 72.000 kroner, hestene ville have kunnet indbringe ved salg til et dansk slagteri.

Kort sagt en rendyrket ekstra profit på 72.000 kroner.

NYT TILBUD
Palle Ellehammer bestrider ikke tallene sådan direkte:

Kan du ikke skrive ca. 72.000 kr. så? For de her vestjyske bønder kræver jo også højere priser af mig, når de ved, jeg sælger dem til Italien.

- Det behøver du vel ikke fortælle dem?

- Nej, ikke hvis jeg kan slippe for det. Jeg vil da helst have hestene gratis. Men nu tror jeg i øvrigt også, jeg sadler om. Jeg har lige fået tilbud fra Naur Slagteri ved Holstebro i dag. De vil gerne købe mine heste fremover. Jeg vidste slet ikke, de slagtede heste, siger krejleren uden at blinke.

Hans blik er så troskyldigt, så man næsten tror ham.

- Du har været hestehandler hele dit liv. Og så vidste du ikke, at et slagteri 40 km borte slagter heste?

- Nej, det anede jeg simpelthen ikke, bedyrer hestehandleren.

DELIKATESSE
Der er en eneste årsag til, at det kan betale sig at transportere levende heste til Syditalien frem for at slagte dem herhjemme og eksportere kødet som frysevarer:

Friskslagtet hestekød er en virkelig delikatesse i Italien.

Frossen hest er yt! Derfor er prisen på levende heste dobbelt så høj dernede som i Danmark.

Politikere og dyrevenner stod i går på nakken af hinanden for at sige fra over for dyremishandlingerne og kræve stop for al transport af levende slagtedyr over grænserne.

Dyrene skal slagtes lokalt, så transporten højst kan komme op på otte timer, lyder kravet.

- Vi indleder nu en fælles europæisk kampagne vendt mod de lange transporter af levende dyr. Og vi har straks taget kontakt til vores italienske søsterorganisation for at få dem pudset på den italienske hestetransportør, der kørte med Palle Ellehammers heste, sagde Eva-Pernille Poulsen fra Dyrenes Venner til Ekstra Bladet.

De sagesløse heste led grusomt under den 2500 km lange transport. Hestehandler Ellehammers ekstra-fortjeneste: 72.000 kroner. (Foto: DR) Foto: Claus Bonnerup
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: