Lægeformand: Svært at bevare tilliden til politikere

Notat viser, at regeringen i yderste konsekvens er klar til at fratage PLO retten til at forhandle for lægerne

Tilliden til politikerne kan ligge på et meget lille sted.

Det siger formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern,

Opgaven med at nå hinanden er ikke blevet nemmere, efter at det er kommet frem, at regeringen i yderste konsekvens er klar til at fratage PLO retten til forhandle for lægerne, hvis der ikke findes en løsning parterne imellem.

- Det er uhyre vanskeligt for os at bevare tilliden til det politiske system, som vi stadig forventes at træffe aftaler med, siger han.

Det fremgår af et notat, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, at regeringen er klar til at fjerne forhandlingsretten fra PLO, hvis lægekonflikten ender med at true sundhedsvæsnets stabilitet i betydeligt omfang.

I stedet vil regeringen lovgive om, hvordan de praktiserende læger skal arbejde.

- Jeg har ikke den store forstand på aftaleret, men jeg tror ikke, at det normalt forekommer i et demokratisk samfund, at man forsøger at fratage en forening retten til at forhandle på dens medlemmers vegne, siger Henrik Dibbern til Ritzau.

Tirsdag holder de praktiserende læger i Region Nordjylland et møde, hvor de skal beslutte, om de vil indlevere deres ydernumre.

Og med dagens melding om et hemmeligt notat fra regeringen forventer han, at et flertal af lægerne stemmer for at aflevere ydernummeret, som også lægerne i de øvrige regioner har gjort.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) maner til besindighed og påpeger, at muligheden kun bliver taget i brug i yderste konsekvens.

- Det her er i et tilfælde, hvor man efter en langstrakt forhandling står i en situation, hvor lægerne i PLO fortsat ikke vil arbejde i det offentlige, siger hun og fortsætter:

- Og står man så med et sundhedsvæsen, der ikke kan hænge sammen, og det ikke er forsvarligt for patienterne mere, så er det klart, at vi bliver nødt til at handle, men jeg tror ikke, vi kommer i den situation, siger Astrid Krag til DR Nyheder.

0 kommentarer
Vis kommentarer