Det hele var snyd

- Jeg vil beskrive det danske samfund set fra gadeplan, siger forfatteren Claus Beck-Nielsen, der lod hele Danmark tro, han led af hukommelsestab, og levede som hjemløs i to måneder

Han hedder rigtig nok Claus Nielsen.

Det er også korrekt, at han er født en gang i 60'erne, og at han har boet i både Århus og Aalborg.

Men vi må for en ordens skyld præcisere.

Der er ikke tale om en hjemløs mand, der, som Ekstra Bladet skrev i går, ikke har nogen familie, ingen venner og heller ingen hukommelse.

Det drejer sig derimod om Claus Beck-Nielsen, født i maj 1963, bosiddende i en lejlighed på Christianshavn i København og kendt i vide kredse for sine meget roste arbejder som forfatter, skuespiller og dramatiker.

Ikke gearet til at hjælpe
Det sidste var der rigeligt af, da Claus Beck-Nielsen i rollen som hjemløs opsøgte Ekstra Bladet for at fortælle historien om sit hukommelsestab i håb om at blive fundet af sine nærmeste.

I flere omgange forklarede han Ekstra Bladets medarbejdere, hvordan det eneste, han kunne huske, var, at han var kommet til Danmark med toget fra Tyskland i december sidste år, at han siden havde levet på gaden og i herberger i København og ikke kunne huske meget om sin familie eller opvækst.

Han berettede over for avisen, hvordan det danske system ikke var gearet tilat hjælpe en mand, derikke kunne huske sit personnummer. Hverken kommunen, Indenrigsministeriet eller politi var i stand til at yde service.

Kun på Ekstra Bladet og hos Kirkens Korshær lyttede man til manden med den tragiske historie og forsøgte at hjælpe.

Bog og udstilling
- Men mere om min modtagelse de forskellige steder kan jeg ikke sige nu. Det kommer til at fremgå tydeligt af den bog og den udstilling, som dette forløb har været ment til, siger Claus, da Ekstra Bladet fanger ham for at få en forklaring dagen derpå.

- De to måneder, jeg har levet på gaden, er beregnet som research til mit bogprojekt. Udgangspunktet har været at skildre, hvor kort vejen er fra at være almindeligt respekteret i samfundet til at føle sig som et nul. Jeg ved ikke præcist, hvad det ender med, siger forfatteren. Han ved endnu ikke, hvornår bogen er på gaden.

Tak for hjælpen
I de to kolde måneder har Claus Beck-Nielsen i store dele været afskåret fra sin ellers almindelige hverdag i københavner-lejligheden. Han har udelukkende levet af den hjælp og de gode råd, han fik i sin nye omgangskreds blandt de hjemløse.

- Jeg har boet på herberger og været hos alle de relevante myndigheder. Alle har jeg fortalt dem min historie for at studere den behandling, jeg måtte få. Men det bedste råd jeg har modtaget, var det, jeg fik af dem alle sammen. 'Gå til Ekstra Bladet, de vil fand'me godt hjælpe', sagde man overalt. Og jeg må indrømme, at jeg er taknemlig for den modtagelse, jeg fik på avisen, forklarer han.

- Er du ikke nervøs for, at dette nummer kommer til at ramme personer med et reelt behov på grund af deres troværdighed?


- Det hverken håber eller tror jeg. Jeg har på intet tidspunkt villet snyde nogen eller være til belastning for systemet. Derfor har jeg heller ikke kimet de forskellige instanser ned eller levet på nas fra gamle damer. I øvrigt ser jeg ikke forløbet som et nummer, for selv om jeg er skuespiller, mener jeg ikke, at det er nogen rolle, jeg har spillet. Jeg har faktisk levet livet på gaden og ikke bare taget en maske på, forklarer Claus.