Danmark får kritik i ny Amnesty-rapport

Mindst 112 lande torterer sine indbyggere ifølge ny Amnesty årsrapport, som også retter kritik mod Danmark

Tortur, mishandling og undertrykkelse er en del af virkeligheden for mennesker verden over. Der er nemlig store problemer med menneskerettighederne i mange lande.

Sådan ser realiteterne ud, når man læser Amnesty Internationals nye årsrapport, som offentliggøres torsdag.

Og heller ikke Danmark slipper for kritik. Menneskerettighedsorganisationen kritiserer blandt andet måden, flygtninge bliver behandlet på. Særligt håndteringen af de mest sårbare flygtninge giver "fortsat grund til bekymring".

Eksempelvis fik homoseksuelle asylansøgere fra Uganda afslag på asyl med beskeden om, at de blot kunne holde deres seksualitet skjult for omverdenen i deres eget land, lyder det i rapporten, som baserer sig på oplysninger fra 2012.

Også politiet står for skud og kritiseres for den manglende mulighed for at identificere betjente, som begår overgreb ved eksempelvis demonstrationer.

Danmark er dog et af de bedre lande på menneskerettighedsskalaen.

Ifølge rapporten, der har undersøgt 159 lande, torterer syv ud af 10 lande deres indbyggere. Og det er både alvorligt og problematisk, mener vicegeneralsekretær for Amnesty Danmark, Trine Christensen.

- Det er en forstemmende statistik, at 112 lande, altså 70 procent, torterede deres indbyggere i 2012. Det er et overvældende højt tal, når man tænker på, at vi globalt burde være enige om, at det er uacceptabelt, siger hun.

Ifølge vicegeneralsekretæren er tallene et billede på, at tortur stadig er en "integreret del af den måde, verden opererer på".

Og opfindsomheden er stor rundt om i verden, når det handler om måder at tortere mennesker på.

- Det er alle mulige former for tortur. Alt fra slag på fodsåler og folk, der bliver hængt op i kæder, til mennesker som får elektrisk chok eller udsættes for waterboarding, hvor man tvinger vand ned i lungerne på en fastbundet person, siger Trine Christensen.

Udover tortur gør 101 lande i rapporten sig skyldige i at undertrykke indbyggerne, mens uretfærdige retssager forekom i 80 lande.

0 kommentarer
Vis kommentarer