Annonce:
Annonce:

Kæde-sms'er hænger uskyldige ud

En kæde-sms florerer i øjeblikket på danske mobiltelefoner. Den advarer om særlige telefonnumre, der kan koste dig kassen

En kæde-sms med advarsel om to telefonnumrer florerer i øjeblikket på danske mobiltelefoner. (Arkivfoto)
En kæde-sms med advarsel om to telefonnumrer florerer i øjeblikket på danske mobiltelefoner. (Arkivfoto)
Annonce:
Følg Samfund

'Hej... Advar alle du kender imod at svare på en sms fra 20304560 og 51887422. Det kan koste dig 2500 kr. (send videre).'

Sådan lyder en kæde-sms, der i øjeblikket breder sig som en steppebrand på danskernes mobiltelefoner. Ifølge udsagnet bliver mobilbrugere trukket et abnormt beløb på 2500 kroner, hvis de responderer på en besked fra en af de to nævnte numre.

Ejer: 'Det er telefonfis'
ekstrabladet.dk har valgt at undersøge, om advarslerne har noget på sig, og vi startede med at lokalisere de nævnte telefonnumre. I følge vores oplysninger tilhører det ene nummer en mand på Østerbro. Det andet nummer har ikke været muligt at lokalisere en ejer på, da det ifølge TDC ikke længere er i brug. Men efter sigende har danskerne ingen store mobilregninger at frygte.

Annonce:

- Det har intet på sig. Det er simpelthen grotesk, for det er nu fjerde gang, at den kæde-sms florerer. Vi aner ikke, hvor den sms stammer fra, og hvorfor de bruger vores nummer. Det er simpelthen telefonfis - ikke andet, fastslår konen til den mand, der ejer telefonen overfor ekstrabladet.dk.

Parret bor på Østerbro i København, og det omtalte mobilnummer fungerer som en arbejdsmobil for manden, der er konsulent. Han var dog ikke selv at træffe, da han i øjeblikket befinder sig i udlandet.

Tidligere politianmeldt
- Første gang det skete var for to år siden, hvor vi sad i Caribien og blev ringet op af min mands kolleger. De havde hørt hans nummer blive nævnt i Radioavisen på grund af samme sms-kæde. Heldigvis havde han glemt sin arbejdsmobil derhjemme, for selvom sms'en advarer mod at kontakte nummeret, så bliver han kimet ned fra folk, der snakker om taletidskort og alt mulig andet. Man kan jo spørge sig selv, hvorfor folk er så dumme, at de ligefrem opsøger et nummer, der påstås at snyde folk for penge, forklarer konen.

Hvorfor skifter han så ikke bare nummer?

- Fordi det er et arbejdsnummer, som er nemt at huske, og som han er glad for, siger hun.

Annonce:

Efter historien dengang havde været bragt i Radioavisen, blev sagen politianmeldt af en lytter. Men den strandede, ifølge ejerens kone, fordi det ikke havde noget på sig, og fordi ophavsmændene er utroligt svære at spore. Disse oplysninger har dog ikke været mulige at få bekræftet hos Københavns Politi.

TDC: Teknisk umuligt
Hos TDC er kæde-sms'erne dog heller ikke noget nyt fænomen.

- De dukker op sådan cirka en gang hvert kvartal. Det er en slags moderne kædebreve, som mest af alt går ud på at chikanere folk. De har mest karakter af spam, som på mail, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at man bliver trukket et eller andet abnormt beløb på mobilen, fastslår pressemedarbejder Per M.E. Christiansen hos TDC.

Dobbelt sikkerhed
Ifølge ham er det nemlig kun 4-cifrede numre, der kan opkræve penge fra folks mobiltelfoner, som man eksempelvis ser ved store indsamlinger. Og selv her er der dobbelt sikkerhed for forbrugerne. For ifølge dansk lovgivning kan mobilbrugere maksimalt blive trukket 75 kroner (ved indsamlinger dog 150,-) over mobiltelefonen. Og nej, man kan ikke oprette et 4-cifret nummer og så 'gemme' sig bag det med et såkaldt almindeligt 8-cifret telefonnummer.

Annonce:

- Så der er faktisk kun én, der tjener på de kædebreve. Og det er teleselskabet, når folk begynder at kime de sagesløse 'chikane-ofre' ned, dumt nok for at tjekke advarslerne, forklarer Per M.E. Christiansen, der samtidig opfordrer mobilforbrugerne til at være varsomme med at sende alle sms'er videre...

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU
Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: