1400 danskere dør af stress hvert år

Større arbejdspres, længere arbejdstider og åbne kontorlandskaber. Test her om du selv er i farezonen for den nye folkesygdom

1400 mennesker dør af stress hvert år. Er du bange for dit helbred så tag en test. (Foto: Polfoto)
1400 mennesker dør af stress hvert år. Er du bange for dit helbred så tag en test. (Foto: Polfoto)
Følg Samfund

1400 mennesker dør hvert år som følge af stress. Hver eneste dag lægger 35.000 danskere sig syge, og det anslås, at hver femte dansker er berørt af arbejdsrelateret stress, som er det næststørste problem på arbejdsmarkedet.

På landets stresscentre mærker man et stadig stigende pres, der kræver, at flere og flere stresskonsulenter må hentes ind.

Sundhedssektor hårdest ramt
- Det er svært at gøre op, men det er særligt folk indenfor sundhedssektoren, samt lærere og pædagoger, der er hårdest ramt i øjeblikket. Men generelt er det folk, der arbejder i fag, hvor de har kontakt med andre mennesker - hvor de selv mærker den direkte konsekvens af deres arbejdet, siger stresskonsulent Kathrine Holst fra Center for Stress.

Stress kommer til udtryk på et utal af måder, men overvejende giver længerevarende stress både psykiske og fysiske problemer.

Det starter måske med irritation, træthed, dårligt humør, søvnløshed, svedeture og hjertebanken. Men stress kan også udvikle sig til mere alvorlige konsekvenser som mavesår, eksem, sukkersyge og blodpropper.

Tag en stress-test
- Virksomhederne kræver mere og mere af deres medarbejdere, men en væsentlig faktor er også de mange åbne kontorlandskaber.
Vi tror, at vi kan lukke al støj og larm ude, men hjernen er sådan bygget, at vi alligevel opfanger alle signaler. Vi er ikke bevidste om støjen, men vi reagerer altså på det, og det kan få konsekvenser, uddyber Kathrine Holst.

Hun understreger, at folk har brug for ro og opfordrer til, at man slukker radioen i bilen eller dropper tv'et, når vi kommer hjem.

Føler du dig stresset, eller er du i tvivl, om du er i farezonen, så tjek dit stressniveau i esktrabladet.dk's stress-test her .

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+