Læge: Kræftklinik fuld af fup

- Humlegården plukker dødsmærkede patienter for penge, siger tidligere ansat

Læge Palle Harring - ansat på Humlegården tre månder, før han flygtede fra den omstridte klinik. (Foto: Morten Overgaard)
Læge Palle Harring - ansat på Humlegården tre månder, før han flygtede fra den omstridte klinik. (Foto: Morten Overgaard)
- Humlegården handler mere om penge end om alternativ medicin.

Dødsmærkede patienter får et glimt af håb, men i realiteten er der tale om bluff.

Sådan siger læge Palle Harring efter en kort, men lærerig ansættelse på den alternative kræftklinik Humlegården nord for København.

Palle Harring nåede at arbejde tre måneder for den omstridte kliniks ejer, læge Finn Skøtt Andersen, før han tog sin afsked over hals og hoved:

- Det var ubehageligt at være vidne til så grov en vildledning af svært syge mennesker. Patienter, som med deres måske sidste penge forsøgte at købe sig til helbredelse. Jamen, i den situation tror man jo på hvad som helst.

- Jeg spurgte forgæves hos chefen efter dokumentation for de alternative præparaters effekt, men fik en sludder for en sladder. Hverken dengang eller nu blev der indsamlet resultater på en seriøs og videnskabeligt forsvarlig måde.

URTE-AFKOG
Ifølge klinikkens info-side bygger en stor del af behandlingen på afkog af urter og fortyndede ekstrak-ter af lægeplanter. Midlerne indtages enten via drop eller i pilleform. Præparaterne er fortrinsvis af tysk oprindelse.

- I mine øjne er Humlegården simpelthen rent bluff. I realiteten er der tale om en velsmurt pengemaskine, siger Palle Harring.

Han beskriver Humlegård-ejer Finn Skøtt Andersen som en karismatisk type, stor i slaget og med en enorm arbejdsenergi. En mand fuld af planer og mange ord.

SKJULTE KISTER
- Men når det brændte på, blev han tavs. Hvis der indtraf et dødsfald, blev kisten og rustvognen altid holdt skjult for de andre patienter.

- Når patienter i ny og næ blev så dårlige, at de skulle have en blodtransfusion på nærmeste sygehus, bad han altid en anden sørge for det fornødne. Det var tydeligt, at chefen selv var flov over at bede det traditionelle sundhedsvæsen om hjælp. Han var konfliktsky, erindrer Palle Harring.

- Til gengæld var han stor i slaget, når det gjaldt om at kradse pengene ind. Jeg kan godt forstå, hvis folk har oplevet det, som om han lovede dem guld og grønne skove, siger Palle Harring.

- I mine øjne er Humlegårdens behandling af dybt svækkede kræftpatienter slet ikke lægeligt forsvarlig. I stedet for at foregøgle dødsmærkede mennesker et illusorisk håb, burde man sørge for at trøste og lindre.

Det er god lægelighed.

- Jeg kan slet ikke forstå Sundhedsstyrelsens passivitet i denne tragiske sag. Der burde for længst være skredet ind mod Humlegårdens fidusmetoder, siger Palle Harring.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra læge Finn Skøtt Andersen, men han vil ikke tale med journalister i disse dage.

Humlegården henviser konsekvent alle forespørgsler til advokat Finn Altschuler, København.

Trods flere henvendelser i går lykkedes det imidlertid ikke at komme i forbindelse med advokaten på hans Bredgade-kontor.