Uafhængige øjne bør se Københavns Politi i kortene for at undersøge muligt magtmisbrug over for demonstranter, der fik frataget tibetanske flag under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni sidste år.
Det mener chefjurist i Cepos Jacob Mchangama, fordi politiet begrunder de konfiskerede flag med, at de var til fare for den offentlige orden. Det er en meget "anstrengt fortolkning" og det virker ifølge juristen som mere, end hvad loven kan bære.
Politiet i Tibet-vending: Tog flag under kinesisk besøg- Det er umiddelbart svært at se, at faren for den offentlige orden er opfyldt, når folk bare står med et flag. Det vækker mistanke om magtmisbrug, siger Jacob Mchangama til Ritzau.
Normalt bruges bestemmelsen mod aktionerende med et brækjern eller boltsaks, der nærmer sig en indhegning eller en person i besiddelse af spraydåser, der midt om natten prøver at forcere en indhegning til et jernbaneanlæg.
- Vi skal selvfølgelig være på god fod med Kina, men ikke med det hensyn, at danskere ikke må udnytte deres ytrings- og forsamlingsfrihed, når kinesiske ledere er i landet, mener han.
Københavns Politi undersøgte kort tid efter Kina-besøget, om ledende politifolk gav demonstranter besked på, at de ikke måtte anvende flag eller bannere, "men dette har på intet tidspunkt været på tale", oplyste Københavns Politi til Justitsministeriet.
Politikere raser efter Kina-censur: Den går ikke, Søvndal og BødskovSkabe klarhed
Men den forklaring virker usandsynlig, mener chefjuristen.
- Det er svært at forestille sig, at der er menige betjente, som på eget initiativ vil skærme Kina. Så det vil være interessant at få klarhed over, hvad der er sket, siger Jacob Mchangama.
- Det bør være nogle uafhængige øjne, som ser nærmere på sagen, for det kan ikke være rigtigt, at sådan nogle ting sker igen og igen, fortæller han og henviser til, at der også var problemer med demonstranter ved andre Kina-besøg.
- Man må sætte spørgsmålstegn ved, om politiet vægtede hensynet til kinesiske følelser højere end hensynet til ytrings- og forsamlingsfrihed. Det mener jeg, vi bør have undersøgt af andre end politiet selv, siger Jacob Mchangama.
Flere klager
Tre personer klagede til Statsadvokaten over, at Københavns Politi havde taget deres tibetanske flag på Højbro Plads og samtidig afvist at bringe fratagelsen af flagene for retten.
Under klagesagen fandt politiet ud af, at flere personer rent faktisk fik taget deres flag af politiet under det kinesiske statsbesøg i 2012. Personale på Station Amager så nemlig to til fire tibetanske flag på politistationen efter det kinesiske besøg.
Tibets nationalflag har i praksis været forbudt i Kina, siden kinesisk militær tiltvang sig den endelige magt i Tibet i 1959. Besiddelse af flaget kan medføre fængselsstraffe på flere år. Det er dog fuldt ud lovligt i Danmark.