Hun har ofret alt for aberne

49-årige Lone Dröscher har viet det meste af sit liv til orangutanger. Det har kostet på mange fronter

Lone Dröscher Nielsen har det bedre med dyr end med mennesker. (Foto: DR)
Lone Dröscher Nielsen har det bedre med dyr end med mennesker. (Foto: DR)

Hun er ikke vild med det, men ved, det er nødvendigt. At give interview og tale med pressen.

- Det er ikke, fordi jeg ikke synes, det er hyggeligt at tale med dig. Men jeg hader at skulle tale om mig selv. Der er jo mange andre interessante ting at tale om, siger Lone Dröscher fra ' Red Orangutangerne's kontorlokaler i indre København.

Men nu er hun jo bare interessant - 'Orangutangernes blonde talskvinde' på 'knap' 1,60 m. Med sine 49 år kan hun ikke nævne mange dele af verden, hvor hun ikke har enten arbejdet eller rejst rundt.

Det sendte hende blandt andet til Borneo, hvor hun har boet mere end 18 år af sit liv, og hvor hun har reddet orangutanger, der er blevet lemlæstet og brugt som prostituerede.

Læs også:

Se også: Kvinden med aberne: Jeg savner venner

Læs mere:

Se også: Abeskønt: Dansker befrier orangutanger

Det har kostet hende et ægteskab, at hun ikke nåede at se sin mor, før hun døde, og at hun selv har været ved at dø. Hun har heller ikke selv stiftet familie.

Følg hende i dokumentaren 'Lone & orangutangerne - Tilbage til friheden klokken' 20 på DR1 i aften.

Kærlighed ved første tissetår
Da Lone Dröscher som 15-årig var i praktik i Aalborg Zoo 'tabte hun sit hjerte'. Ikke til en ung mand, som man ellers kunne forestille sig ville være oplagt for en teenagepige. Men til en orangutangunge ved navn Elmer.

- Det, jeg faldt for, er, at aber er så begavede og har så meget personlighed. Elmer elskede at drille mig. Han satte sig i et træ og ventede på, at jeg kom ind i buret for at give ham mad. Lige meget om jeg gik højre eller venstre om, når jeg kom ind, så sendte han en tissestråle lige imod mig. Og når jeg kiggede op på ham, så gav han mig blikket. 'Jeg fik dig - igen'.

Går all in
Lone Dröscher har aldrig været 'en kjolepige' og går stadig ikke med megen makeup. Men Aalborgpigen er altid gået all-in på det, hun beskæftigede sig med.

Helst noget, hvor hun bare var sig selv. Konfirmationsfesten blev sprunget over, da hun skulle til et svømmestævne direkte efter at have bekendt sin tro i kirken. På trods af flere nordjyske mesterskaber blev svømning valgt fra til fordel for et medlemskab i Aalborg Cykelklub, og efter gymnasiet fik Lone Dröscher en helt ny hobby.

- Jeg tog til USA som au pair og vidste bare, at mit liv skulle handle om at rejse - og at det skulle være noget med dyr, har jeg også altid vidst, lyder det fra kvinden, der aldrig rigtig kom 'hjem' igen.

Læs mere:

Se også: Orangutanger holdes som sexslaver

Vildt liv
Efter USA gik turen til Norge, hvor hun arbejdede på hotel, til England, hvor hun tog den eneste uddannelse, som hun har papir på: En måneds kursus i hotelregnskab, hvilket igen førte til et job på hotel. Efter flere rejser blev hun stewardesse i SAS, tog orlov for at rejse til Caribien og arbejde på en lystyacht.

Lone Dröscher var således 29 år, da hun så en brochure for en organisation, der kæmpede for dyrs rettigheder. Hun startede med næsebjørne, men blev mere tiltrukket af de menneskelige aber. Efter at have hjulpet en canadisk professor med rehabilitering af orangutanger gennem flere år, besluttede hun at starte for sig selv.

- Det tog to år at skaffe penge til projektet i Nyaru Menteng. Og derefter fulgte en lang periode med hårdt arbejde. Når jeg først går i gang, så stopper jeg ikke. Og jeg har set så mange grumme ting, som mennesker har gjort. Måske er det derfor, at jeg bedre kan lide dyr, lyder det.

Mishandlede menneskeaber
Hun nævner blandt andet orangutanger, der er blevet skamferet af macheter, blevet overhældt med benzin og brændt levende og misbrugt seksuelt.

- Det værste tilfælde, jeg har set, er Pony, som blev fundet på et bordel. Da vi så hende første gang, sad hun i en stol uden for bordellet. Hun var blevet barberet på hele kroppen og havde kun en enkelt tot tilbage på hovedet. Til gengæld havde nogen 'pyntet' hende med store ringe på fingre og tæer.

Det tog Lone Dröscher og hendes folk et helt år at få frigivet Pony, og der måtte 17 svært bevæbnede militærfolk til, før orangutangen endelig var i sikkerhed på centret.

- De ville ikke af med hende og stod og truede med macheter, når vi kom. Det værste var, at da mine folk endelig fik hende fri, lå hun på maven lænket til en seng. Så snart en mand trådte ind i værelset, rykkede hun frem og tilbage på sengen, for det var hun vant til. Det var frygteligt.

I dag lever Pony sammen med de andre orangutanger og har det godt efter omstændighederne. Hun er dog stadig ikke helt vild med mænd.

Ved at dø
I 2010 blev Lone Dröscher alvorligt syg og blev derfor tvunget væk fra sit elskede Borneo og alle sine dyrebørn. Det var en kombination af stress og en lang periode, hvor den stædige ildsjæl havde ignoreret en masse faresignaler. Men da hendes nyrer satte ud for tredje gang, vidste hun, at der ikke var noget at gøre.

- Det værste var, at jeg bare troede, at jeg skulle til nogle møder i Jakarta i Indonesien. Men jeg blev så dårlig, at jeg ikke kunne vende tilbage til klimaet i regnskoven. Så jeg måtte ringe til mine medarbejdere og sige, at jeg måtte blive væk et par måneder. Jeg følte, at jeg svigtede dem helt vildt.

Tvunget væk i to år
Et par måneder blev til to år. Så lang tid har det taget for Lone Dröscher at komme til hægterne igen. Det har været hårdt for en 'superkvinde' som hende at erkende, at hun må drosle ned, hvis helbredet skal holde.

- Jeg er ikke bange for at dø, men jeg har bestemt ikke lyst til det. Og det har taget tid og terapi at erkende, at jeg må lave mit arbejde fra Europa og kun besøge centret lejlighedsvis. Især nu, hvor vi er i gang med at sætte alle de 'børn' vi har opdraget på centeret ud i naturen igen.

Se, hvordan det går i den rørende dokumentar, der sendes i aften kl. 20.00 på DR1. Hjælp Lone med at få finansieret flere af de dyre udsættelser her.

1 af 6 Det var et rørende øjeblik, da Lone Dröscher Nielsen så sine 'børn' efter at have været væk i to år. (Foto: DR)
2 af 6 Lone Dröscher Nielsen har gennem 18 år kæmpet for orangutangers rettigheder. (Foto: DR)
3 af 6 Omkring 600 orangutanger er blevet reddet på Lone Dröscher Nielsens rehabiliteringscenter på Borneo. (Foto: DR)
4 af 6 
5 af 6 Det var et stort øjeblik, da de første orangutanger kom ud i friheden. (Foto: DR)
6 af 6 Lone Dröscher Nielsen har det bedre med dyr end med mennesker. (Foto: DR)
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen