Ny billig narko: Unge drikker fælgrens

Eksperter advarer mod dødsensfarligt rensemiddel, som normalt bruges til at fjerne graffiti og rense fælge med

- Det er  billigt og behageligt, siger en 26-årig kemistuderende, der selv har prøvet at bruge fælgrens som rusmiddel, til Ekstra Bladet. (Foto: Thomas Lekfeldt)
- Det er billigt og behageligt, siger en 26-årig kemistuderende, der selv har prøvet at bruge fælgrens som rusmiddel, til Ekstra Bladet. (Foto: Thomas Lekfeldt)

Et nyt rusmiddel er ved at brede sig fra autoværksteder til technomiljøer og diskoteker. Oprindeligt blev det brugt til at rense fælge og fjerne graffiti, men unge blander nu den klare, lugt-svage væske med alkohol og skaber dermed en dødsensfarlig cocktail, skriver Ekstra Bladet onsdag.

Overlæge Henrik Rindom fra Stofrådgivningen kan ikke advare nok mod det farlige stof, som foruden fælgrens også bliver kaldt GBL og ’Koma på flaske’. Doseringen er hårfin, og få milliliter for meget kan sende brugere direkte i koma, som de måske aldrig vågner af.

– Det er utrolig giftigt, især hvis man blander det med alkohol. Så forstærker man virkningen og gør det til et virkelig farligt giftstof, siger han til Ekstra Bladet.

Med få computerklik
Med få klik på computeren kan GBL, som er en forkortelse for Gamma Butyrolactone, købes hos udenlandske forhandlere af biltilbehør. De advarer mod at bruge stoffet til andet end at rense fælge, men med i pakken følger alligevel en pipette, som snarere skal bruges til at dosere shots end til at dosere rensemiddel.

Lederen af narkoafdelingen i København Politi, Steffen Steffensen, bekræfter, at GBL er et narkotikum, de jævnligt støder på.

– For et par måneder siden beslaglagde vi 20 liter på Hovedbanegården og anholdt to personer. De var på vej videre til Norge og opførte sig lidt mystisk, siger politikommissæren til Ekstra Bladet.

Fra Holland eller Polen
Det er ikke hver uge, han støder på GBL, men en liter her og fem liter der vidner om, at det er et stof, som ikke er usædvanligt som rusmiddel. Han vurderer, at det fælgrens, der bliver brugt som rusmiddel i Danmark, kommer fra Holland eller Polen.

Det nytter ikke at prøve at købe stoffet hos T. Hansen eller lignende steder. Der er tilsat en masse andre ting. Som rusmiddel skal GBL være ’rent’.

Fælgrens har indtil nu været indblandet i mindst et dødsfald herhjemme. Midlet blev indtaget sammen med blandt andet guldøl i en fatal blanding, som sidste sensommer kostede en 47-årig mand fra Sønderborg livet.

1 af 2 Et batteri af de dødsensfarlige rensemidler. (Privatfoto)
2 af 2 - Det er billigt og behageligt, siger en 26-årig kemistuderende, der selv har prøvet at bruge fælgrens som rusmiddel, til Ekstra Bladet. (Foto: Thomas Lekfeldt)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen