Anklager: 75 gange grov vold og tvang

Flere end 100 vidner skal føres i sagen om opholdsstedet Solhaven. 12 ansatte er tiltalt for grov vold

12 ansatte fra Solhaven på billedet er tiltalt for grov vold. Foto: Rene Scütze
12 ansatte fra Solhaven på billedet er tiltalt for grov vold. Foto: Rene Scütze

Når plejefamilier og døgninstitutioner gav op, så ringede kommunerne til Solhaven.

Svært belastede børn og unge har i hundredvis taget turen til bostedet i Nordjylland med det idylliske navn for at få en ny chance.

Mandag sidder 11 tidligere ansatte og den private institutions leder, Søren Virenfeldt, på anklagebænken i Retten i Aalborg tiltalt for grov vold, mishandling og ulovlig tvang.

- Volden er så omfattende og systematisk, at vi mener, at den har karakter af mishandling, siger den ansvarlige anklager, Lene Wacher Lenz, Nordjyllands Politi til Ritzau.

Ifølge anklagemyndigheden har i alt 21 unge været udsat for så voldsomme overgreb som kvælertag, knytnæveslag og knæspark. Andre blev tvunget til at gå rundt i underbukser, overhældt med koldt vand eller måtte sidde på en lille skammel i timevis.

I alt indeholder anklageskriftet 75 tiltalepunkter, hvoraf de mest alvorlige drejer sig lederens rolle, men også de øvrige tiltalte risikerer fængselsstraf.

Alle er de gået langt over grænsen, siger formand for Børnerådet Per Larsen.

- Under forudsætning af at tiltalen holder, så ligner det regulær afstraffelse. Anklageskriftet er chokerende læsning, siger Per Larsen.

I organisationen LOS, der repræsenterer landets private opholdssteder og botilbud, ser direktør Geert Jørgensen frem til få klarlagt, hvad der er foregået.

- I fortællingen om Solhaven har deres metoder gået på at undgå vold. Hvis retssagen viser det stik modsatte, så er der altså en uoverensstemmelse mellem teori og praksis, og så vil de blive straffet, siger Geert Jørgensen.

- Men set med vores øjne er det mest interessante gråzonen. Det bliver rigtigt spændende at få klarlagt, hvor grænsen går mellem magtanvendelse og vold, siger han.

Solhaven indgav torsdag konkursbegæring.

0 kommentarer
Vis kommentarer