Annonce:
Annonce:

Skal hunde trænes som ulve?

Teorier baserer sig på, at en hund er en 'ulv i hundeklæder' - andre teorier går på, at hunde skal trænes med positiv træning, hvor man end ikke bruger ordet 'nej'

(Arkivfoto: Claus Lunde)
(Arkivfoto: Claus Lunde)
Annonce:
Følg Samfund

Heftig debat blandt hundeejere: Er hunden i virkeligheden en ulv, som skal irettesættes med brutale metoder - eller skal hård stemmeføring og ordet 'nej' skrottes?

Hunden regnes for at være menneskets bedste ven – i Norge ejer en halv million mennesker en hund og antallet er støt stigende. Stigende er også antallet af hundeskoler.

Med det stigende antal hunde og hundeskoler stiger også konflikterne inden for hundemiljøet og mellem hunde, ejere og samfundet. De største konflikttemaer er kravet om at føre hunden i snor, raceforbud og grundlæggende principper for træning og opfostring.

Annonce:

-Hundetræning er en af de største debatter blandt hundeejere i dag, og skænderierne er højlydte blandt hundeejere og trænere fra de forskellige miljøer, siger ph.d.-stipendiat Ane Møller Gabrielsen fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) ifølge det norske nyhedsmedie forskning.no.

Det skriver Videnskab.dk:

Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter. Nogle af hendes fund viser de voldsomme konflikter mellem de forskellige skoler for træning og mellem hund og menneske.

Ane Møller Gabrielsen har set et skel mellem to af de største retninger inden for hundetræning: De omtales gerne som 'traditionel hundetræning' og 'positiv træning' – to træningspraksisser med forskellige måder at tolke, hvad en hund er, og hvordan den opfører sig.

-Inden for disse retninger finder man yderpunkter, hvor ulveflokprincippet med brutale metoder og løft i nakkeskindet ligger helt i den ene ende af skalaen.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan en hund føle skyld?

Annonce:

- Helt i den anden ende finder man en form for positiv træning, hvor man mener, at man ikke bør påføre hunden nogen form for ubehag. Ikke engang ubehagelig stemmebrug eller ordet 'nej' må man bruge, siger hun.

De stærke uenigheder miljøerne imellem skyldes de forskellige metoder, som de hver især benytter.

Flere traditionelle trænere bruger en teori om flokprincippet og tror på, at hvis hunden ikke ser dig som en god leder, vil den heller ikke lystre dine kommandoer.

Læs også hos Videnskab.dk: Hunde skal trænes i små doser

Denne teori baserer sig på, at en hund er en 'ulv i hundeklæder', som skal lære, at den er i bunden af et hierarki, hvor far, mor og børn er i toppen. Den er nederst på rangstigen og skal bare finde sig i det.

-Metoderne til at etablere dette system var da at få et godt lederskab på plads med metoder, som for nogle kan virke nok så brutale.

-I nogle bøger anbefales det eksempelvis at komme med ledermarkeringer, hvor hundeejeren uden forvarsel skal løfte hunden op i nakkeskindet og ryste den lidt for at vise den, hvem der er chefen, siger hun.

Annonce:

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hunde føler misundelse

Sådan ser du, om din hund er glad for at se dig

Da ulven blev menneskets bedste ven

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: