Piratforhandler tjente 6000 kr. om dagen

Piratforhandleren Ali, der forhandlede med det danske rederi Clipper om løsesum, skal for retten i USA mandag

Det var en fed forretning for piratforhandleren Ali Mohammed Ali at forhandle med det danske rederi Clipper om en løsesum for fragtskibet CEC Future.

Piratforhandleren tjente særskilt 6132 kroner om dagen i de 68 dage, han forhandlede med rederiet - eller i alt 417.000 kroner.

Det fremgår af retsdokumenterne fra distriktsdomstolen i Washington, hvor retssagen mod Ali begynder mandag.

Ali Mohammed Ali - der også er kendt under navnet Ismail Ali - gav rederiet Clipper oplysninger om sin konto i United Arab Bank, hvor pengene blev sat ind.

Banken er repræsenteret i en række lande i Mellemøsten, herunder De Forenede Arabiske Emirater, der har været nævnt som et sted, hvor pirater placerer deres penge.

Pengene blev betalt særskilt til piratforhandleren ud over løsesummen på knap ni millioner kroner, som i sække blev losset ud af en lille fly og dumpet til piraterne på skibet. Det er uvist, om Ali også fik en andel af løsesummen.

Anklagemyndigheden har tiltalt Ali for pirateri, for planlægning og udførelse af kapringen af CEC Future samt for gidseltagning. Skibet blev kapret i november 2008 og frigivet i januar 2009.

Ali nægter at stå i ledtog med pirater og har forklaret, at han blev tvunget til at forhandle på piraternes vegne, fordi han er god til engelsk.

Flere danskere, der var centrale i at få løst kapringssagen, skal vidne mod Ali i den kommende uge, herunder rederiets daværende direktør Per Gullestrup.

Ali Mohammed Ali blev anholdt i april 2011, da amerikanerne lokkede ham til USA for at holde en tale på et universitet. Men i lufthavnen tog politiet imod ham.

Ali har desuden optrådt på dansk tv. Det var i DR's dokumentar "SOS - Fanget af pirater", hvor han interviewes om sin rolle i piratsagen.

Sagen mod Ali er en udløber af, at amerikanerne pågreb en anden pirat, Jama Idle Ibrahim. I 2011 blev han idømt 25 års fængsel ved en domstol i Washington for sin medvirken til kapringen af Clipper-skibet.

Jama Idle Ibrahim blev anholdt, da han i april 2010 igen sejlede ud på havet for at kapre skibe. I stedet for at angribe handelsskibe, angreb han det amerikanske marinefartøj USS Ashland.

Men så klappede fælden. Og amerikanerne valgte at inddrage Clipper-sagen mod ham også.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere