Gyser om øst-kontrol: Sidste chance før jul

Europa-Parlamentet er endeligt enig, men EU-lande er stadig splittet om afgørende beslutning

(Foto: AP/Virginia Mayo)
(Foto: AP/Virginia Mayo)

Ny dokumentation: Det tjener østarbejderne

Der spilles i øjeblikket højt spil i EU om en aftale, som kan få afgørende betydning for dansk kontrol af lønsnyd og skattesvindel blandt østeuropæiske firmaer.

Efter mange års tovtrækkeri har EU-Parlamentet banet vej for en aftale, som tillader medlemslande at stille skrappere krav til udenlandske firmaer.

Men nu er direktivet gået i baglås i Rådet, hvor Mette Frederiksen (S) og de andre europæiske beskæftigelsesministre midt i oktober måtte opgive at nå til enighed.

Den danske parlamentariker Ole Christensen (S) frygter, at EU forpasser muligheden for at løse kontrol-knuden, hvis ikke ministrene lander en aftale, når de mødes igen til december.

- Der hviler et stort pres på ministrene. Hvis ikke de bliver enige til december, risikerer vi at stå med et andet parlament, og så skal vi starte det hele op igen siger han med henvisning til forårets parlamentsvalg.

Kan undergrave RUT-register
Det såkaldte 'håndhævelsesdirektiv' har været længe undervejs, og handler groft sagt om, hvordan og hvor meget de enkelte lande kan kontrollere firmaer fra andre EU-lande.

Den afgørende knast i forhandlingerne er spørgsmålet om åbne eller lukkede lister.

Åbne lister giver landene mulighed for at ændre eller udvikle deres kontrolsystemer, mens lukkede lister betyder, at de tilladte kontrolmuligheder aftales og afgrænses én gang for alle.

Det sidste kan udgøre et alvorligt benspænd mod den danske indsats mod social dumping. For eksempel kan det undergrave RUT-registeret, der i dag kræver, at alle udenlandske firmaer lader sig registrere, hvis de arbejder i Danmark.

Det vurderer blandt andre Jens Arnholtz, der er arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet med speciale i europæiske arbejdsmarkedsregler.

- Spørgsmålet om, hvor vidt vi kan fortsætte med RUT-registeret, er i sig selv omstridt. Men hvis man lukker listen, kan det blive sværere at få lov at fortsætte, hvis ikke det står eksplicit på den liste, siger han.

Læs også: 120.000! Vild udenlandsk lønfest i Danmark

Slagsmålet i EU står groft sagt mellem de østeuropæiske lande, som ønsker en lukket liste, og de oprindelige medlemslande, som vil have mulighed for at skrue op for kontrollen.

Hos landets største fagforbund 3F vækker de fastlåste forhandlinger dyb bekymring.

- Så længe der er et blokerende mindretal for at kunne vedtage det her direktiv, er der grund til bekymring, siger Lars Lyngse, der er ledelseskonsulent med speciale i EU.

Til december mødes beskæftigelsesministrene igen. Det er dog usikkert, om det litauiske formandskab vælger at give direktivet en sidste chance - eller blot sender problemet videre til grækerne, der overtager formandsstolen efter nytår.

Læs også: Gyserkontrol om østkontrol: Sidste chance før jul

Lars Lyngse er enig i, at der i øjeblikket er momentum for den løsning, der er i Danmarks interesse, men at balancen risikerer at tippe igen.

- Der er reelt risiko for, at man ikke når i land med det her direktiv, før der skal være parlamentsvalg. Så det er sgu hot stuff, om man når et kompromis til december, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun har dog tidligere ikke lagt skjul på, hvor vigtigt spørgsmålet er for Danmark.

- Er i Luxembourg, hvor jeg sammen med mine europæiske kollegaer diskuterer, hvordan vi styrker kampen mod social dumping og sikrer, at flere virksomheder overholder spillereglerne. Der er desværre en del uenighed, men fra dansk side er vores holdning klar. Arbejdsmarkedet skal fungere på en ordentlig måde, skrev Mette Frederiksen på Facebook efter mødet den 15. oktober.

Læs også: Ny dansk stil: Varm velkomst til østarbejdere

Læs også: Jakkesæt er mentalt skjold mod social dumping

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere