Dansker før tyfon-helvede: Rimelig kaotisk

I morgen eftermiddag bliver Filippinerne ramt af rekord-tyfon. - Vi kan ikke komme væk fra øen og ved ikke, hvor slemt det bliver, siger 39-årig dansker, der bor i området

Turistøen Boracay rammes i morgen af årets voldsomste tyfon (Arkivfoto: Look/Polfoto)
Turistøen Boracay rammes i morgen af årets voldsomste tyfon (Arkivfoto: Look/Polfoto)

- Uanset at der er helt vindstille lige nu, så er situationen rimelig kaotisk.

Sådan siger den 39-årige dansker Helle Johansen, der er på øen Boracay, som ligger 315 kilometer syd for Manilla på Filippinerne.

I morgen fredag rammer tyfonen Haiyan området. Det er en kategori fem - den højeste - tyfon og der ventes vindstød på op til 335 km/t. Hermed vil det være den voldsomste tyfon i år.

- Situationen på øen er kaotisk. Havnen er lukket og man kan ikke komme væk herfra. Mange turister er strandet. Der holder masser af biler, som ikke kan komme over til fastlandet, siger Helle Johansen, der har boet mere eller mindre fast i området siden 2006.

- Jeg har oplevet flere tyfoner, men dette tyder på at være det værste vi kommer ud for, siger den danske kvinde, der underviser i kitesurfing i området.

Øen er kendt for sin store turisme. Uanset at den kun er syv kilometer land og tre kilometer bred, så er der registeret hele 200 hoteller og resorter på øen. De spænder fra egentlige hoteller til små træhytter. Mange af dem placeret langs den fire kilometer lange hvide sandstrand.

- Røde Kors er i gang med at finde steder, hvor de kan bringe evakuerede hen. Ellers har folk travlt med at sikre deres boliger. Der bankes plader for vinduerne, ligesom man forsøger at sikre sig mod at tagene blæser af. Jeg er hos en ven, da min egen bolig ligger meget udsat, fortæller Helle Johansen til Ekstra Bladet.

Beredskab
- Hvis stormen bliver så kraftig, som man vurderer, vil den skabe enorm materiel ødelæggelse. Huse vil blive udslettet, broer vil vælte og veje vil blive skyllet væk, siger Røde Kors' katastrofechef, Arne Vågen, til Ritzau.

- Den vil formentlig koste menneskeliv, men det bliver langt færre end før i tiden ved den slags tyfoner.

Haiyan ventes at pløje gennem Filippinerne og har udviklet sig kraftigt de seneste døgn over Stillehavets varme vand. Der formodes, at der vil falde mellem 250 og 300 mm regn.

- Filippinerne har lang erfaring i at håndtere tyfoner, og Røde Kors er med i et landsomfattende beredskab i forhold til at forebygge skader. Det handler om varsel, evakuering og etablering af sikre opholdssteder.

Fly og megen anden trafik er aflyst i området.

Et stort problem, som Røde Kors har været involveret i, er at skaffe rent drikkevand, da kraftige storme normalt medfører forurenet vand.

- Der er gjort en kæmpe indsats for at få folk væk fra de udsatte områder, siger Arne Vågen.

Et af de områder, der ventes at blive ramt, er provinsen Bohol, som blev ramt af et kraftigt jordskælv 15. oktober, hvilket kostede 222 mennesker livet og efterlod flere hundrede tusinder hjemløse.

Ifølge FN ventes 14 millioner mennesker at blive berørt af tyfonen, der ikke har retning mod selve Manilla, men formodes at ramme nogle hundrede kilometer syd om storbyen.

Efter at have passeret Filippinerne har tyfonen retning mod Vietnam, men den har formentlig tabt noget af sin styrke inden det sker, skriver vejret.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere