Dele af nazi-tyvegods kan returneres til eneboer

315 af de beslaglagte nazifund kan meget vel blive returneret til den mand, der i årevis gemte dem

Ifølge tyske myndigheder kan en god del af de 1400 kunstværker, der angiveligt blev beslaglagt af nazister for mere end et halvt århundrede siden, ende med at blive returneret til pensionisten Cornelius Gurlitt, der gemte dem i en lejlighed i München.

Det skriver det tyske medie Focus, der var først til at bringe historien om kunstværkerne.

Historien om den 80-årige pensionist har fået opmærksomhed verden over og har medført stor interesse fra potentielt retmæssige ejere, der er interesseret i de konfiskerede kunstværker.

Men en tysk toldrevision har fundet ud af, at 315 af de beslaglagte værker blev taget fra offentlige museer af Adolf Hitlers regime som del af en omfattende konfiskering af såkaldt degenereret kunst, som nazisterne kaldte det.

Da værkerne blev beslaglagt i nazi-tiden, var de offentlig ejendom, og hverken museer eller de oprindelige ejere vil være i stand til at få dem udleveret, skriver mediet.

Focus skriver videre, at kunstværkerne har en samlet værdi på cirka en milliard euro svarende til omkring 7,5 milliarder kroner.

Det kostbare fund blev gjort hos en 80-årig søn af en kunstsamler, som angiveligt har købt dem i 1930'erne og 1940'erne. Cornelius Gurlitt har levet som eneboer og har lejlighedsvist solgt nogle af værkerne og levet af indtægterne.

I næsten et halvt århundrede lå værkerne gemt i mørklagte rum i mandens lejlighed i den sydtyske storby.

Samlingen indeholder mange kendte kunstnere fra 20. og 21. århundrede, deriblandt Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann og Max Liebermann.

Nazisterne plyndrede kunst i stor stil i Tyskland og andre steder i Europa i forbindelse med Anden Verdenskrig. Mellem 1940 og 1944 beslaglagde tyske myndigheder omkring 100.000 malerier, kunstværker, gobeliner og antikviteter fra jødiske hjem.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere