Over 100 ton satellitter styrter ned årligt

Rumskrald: En europæisk satellit styrtede natten til mandag ned på jorden. I fremtiden vil flere og flere satelitter styrte ned

(Foto: European Space Agency ESA)
(Foto: European Space Agency ESA)

Ingen kom til skade, da den europæiske satellit Goce styrtede ned 120 kilometer over Antarktis natten til mandag.

Det meste af den cirka et ton tunge satellit brændte op i atmosfæren, så der var kun omkring 25 procent tilbage af skroget, da den ramte jorden.

- Det sker jævnligt, at satellitter styrter ned, og vi vil oftere se dem blive aktivt taget ned i fremtiden. Der er i øjeblikket mellem 100 og 150 ton, der styrter ned årligt, siger astrofysiker Michael Linden-Vørlne til Ekstra Bladet.

Satellitten kommer nu til at ligge uberørt sammen med andre satellitter på havets bund.

- Man samler dem aldrig op. Så skulle de lige være fordi, at de lander på landjord, og så putter man dem jo typisk på museum, så folk kan se dem, forklarer han.

Se også: Opsendelse af Goce-satellit udskudt

Styrter ned i Stillehavet
De 25 procent af satellitten er det, som man typisk anslår overlever turen gennem atmosfæren. Det samme gjaldt for den russiske Fobos-Grunt, der skulle til en af månerne på Mars - men den 14 ton tunge raket fejlede under opsendelsen, og den endte med at svæve rundt i atmosfæren indtil den styrtede ned i Stillehavet 15. januar 2012.

Og netop Stillehavet synes at være det mest populære sted, at lade satellitterne styrte ned.

- Hvordan kontrollerer man, hvor satellitterne styrter ned?

- Man forsøger i vid udstrækning at få dem til at brænde op, inden de lander på jorden. De fleste satellitter er dog det, som man kalder for geostationære, og de kommer ikke ned til jorden, med mindre de ligger i vejen for andre satellitter.<br /><br /><p>Det mest normale man gør, er at give dem et dødsstød, forklarer astrofysikeren. Det vil sige, at man får dem til at bremse en smule op, så de langsomt ryger ind i atmosfæren, hvor de vil brænde op.</p><p>- Altså når du vil have dem til at dø, så bremser du dem, og typisk forsøger man, at få dem til at lande i Stillehavet. Det er klart det mest populære sted, og her bliver de så liggende lige som skibsvrag. Det ligger for eksempel rester af den russiske rumstation MIR, siger Michael Linden-Vørlne.</p><a id="_f8a9060c-b187-45af-a703-dcb99909565c" href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4284917.ece">Ny satellit kortlægger Jordens overflade</a><br /><br /><p>Selv om risikoen eksisterer, er der dog en usansynlig lille chance for at få en satellit i hovedet.</p><p>- Det er meget svært at ramme civilisationen, for der er ikke meget, der er beboet i forhold til, hvor stor jordens overflade er. Man gør, hvad man kan, for at kontrollere hvor man styrter dem ned. Jeg vil betegne risikoen for at blive ramt af en satellit som hysterisk lille. Det er farligere at gå over en landevej, siger Michael Linden-Vørlne.</p><p><img id="_199c25a9-aef3-4d8e-89a1-ac93ccb4cd0b" src="https://ekstrabladet.dk/migration_catalog/article4587734.ece/image_binary/V%C3%B8rnle" alt="Vørnle" /></p><p><b>Rumaffald stigende problem</b><br /> Mange satellitter bliver dog bare hængende i rummet, selv om de ikke bruges mere. Michael Linden-Vørlne anslår, at der er omkring 20.000 enheder i rummet på ti centimeter og opefter, og hvis man ser på én centimeter og opefter, er der over 100.000 enheder, der bare ligger som affald om jorden.</p><p>- De ligger typisk i mellem 700 og 800 kilometers højde. Nogle enheder er tættere på jorden, og de vil langsomt ryge ned hvorefter de brænder op. De værste er dem, som ligger længst fra jorden, fordi de vil bare blive liggende, siger han.</p><p>- Men faktisk er der mange satellitter, der bare bliver liggende i deres bane, og rumaffald er et stigende problem. Det er faktisk også det, vi ser i den nye film 'Gravity', hvor de bliver ramt af en gammel satellit, der forvolder stor skade, siger Michael Linden-Vørlne.</p><a id="_1b5be63a-2bf3-4c33-87a5-00543b056024" href="https://ekstrabladet.dk/flash/filmmagasinet/Filmanmeldelser/article4823267.ece">Seks stjerner til 'Gravity'</a><br /><br />
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere