Danske kontrolinstanser er magtesløse over for NSA's overvågning

Danske tilsyn er magtesløse over for NSA's overvågning. Det erkender kontrolinstanserne selv

Hverken Folketingets såkaldte kontroludvalg eller det kommende uafhængige tilsyn med efterretningstjenesterne er rustet til at gøre noget ved udenlandsk overvågning. Det skriver Berlingske tirsdag.

Og det til trods for at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har henvist til de to instanser for at berolige utrygge danskere.

Se også: Giver data til efterretningstjenester: Seks danskere udleveret af Apple

Men kontroludvalgets formand Karsten Nonbo indrømmer, at udvalget er magtesløs over for aflytninger fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

- Vi har jo ikke beføjelse over for dem. Vi kan heller ikke fare rundt til andre landes tjenester. Vi kan kun udtrykke kritik mod vores egne efterretningstjenester. Og kun i udvalget - ikke i Folketinget, siger Karsten Nonbo til Berlingske.

Heller ikke landsdommer Ulla Staal, som er formand for det kommende tilsyn, mener, at kontrolorganet er i stand til at holde styr med de udenlandske tjenester.

- Vores udgangspunkt bliver at kontrollere, at PET og FEs behandling af oplysninger om fysiske og juridiske personer er i overensstemmelse med lovgivningen. Vi skal ikke kontrollere tvangsindgreb såsom aflytning. Det er ikke vores opgave, siger hun til Berlingske.

Se også: Thorning udelukker ikke overvågning af almindelige danskere

De seneste uger er flere og flere informationer om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs aflytning og overvågning af USA'S allierede kommet frem i lyset, efter Edward Snowdens læk af tophemmelige informationer fra NSA.

Det har ført til en tiltagende kritik af regeringen. Særligt Venstre har kritiseret statsminister Helle Thorning-Schmidt for ikke klart at sige fra over for overvågningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere