Annonce:
Annonce:

Hotte Hassan sælger helt vildt

En 18-årig debutant har vendt røven i vejret på det litterære parnas med sine ghetto-digte. En vild og vigtig bog, siger Yahya Hassans redaktør

FOTO: FRANDSEN FINN
FOTO: FRANDSEN FINN
Annonce:
Følg Samfund

For et år siden var der ikke mange, der kendte til Yahya Hassan.

Nu er Yahya Hassans digtsamling, hvor han tager udgangspunkt i sin belastede opvækst i en ghetto i Aarhus, blevet trykt i 57.000 eksemplarer. Et fuldstændig astronomisk tal for en 18-årig digter, hvis lyriske bagkatalog kun tæller et enkelt værk.

Det vurderer Yahya Hassans redaktør hos forlaget Gyldendal, Simon Pasternak.

- 57.000 eksemplarer er ekstremt mange, og noget der sker utrolig sjældent. Faktisk skal vi tilbage til 1977 og Vita Andersens Tryghedsnarkomaner for at finde noget lignende for en debutdigtsamling, siger Simon Pasternak.

En unik succes
- Hvad betyder det for dansk litteratur?

- Det er sjældent, at hele Danmark taler om og læser digte. Og al den snak om, at digte og litteratur er elitært og for de få, er jo i hvert fald forkert, for Yahya Hassan viser, at litteratur kan sætte en dagsorden.

Eksperter: Hassan er en superstar

Annonce:

- Hvornår har en debutant sidst braget sådan igennem?

- Jeg har ikke oplevet det på den måde i de 15 år, jeg har arbejdet i forlagsbranchen.

- Havde du set det komme?

- Vi vidste godt, at Yahya Hassan havde skrevet en meget vigtig, vild og karismatisk bog, der ville gøre indtryk, fordi han er en ny stemme, som vi har ventet på. Men at det skulle blive så enormt var ikke til at sige, og er jo også bestemt af mediernes interesse og egen dynamik.

Truet på livet
Roserne er væltet ind fra anmelderne, mens der har lydt mere kritiske røster fra det invandrermiljø i Aarhus, Hassan er vokset op i. Et miljø, som Yahya Hassan skildrer ubarmhjertigt og uden hensyn til de realiteter, der ifølge den unge digter ikke tåler dagens lys.

Annonce:

Mange har følt sig provokeret af den måde, han beskriver sin opvækst i Aarhus Vest. Det har ført til, at han har modtaget dødstrusler, er blevet overfaldet og nu rejser rundt med livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste.

Politi til Vollsmoses unge: Lad være at gøre noget dumt

Derfor er det noget af en opgave for politiet, når Yahya Hassan i aften skal læse op fra sin digtsamling i Odense. Hvor Yahya Hassan har valgt at læse op fra sine digte i bydelen Vollsmose, som på mange minder om den bydel i Aarhus, hvor han selv er vokset op.

Og Fyns Politi har allerede meldt ud, at opgaven med at beskytte Yahya Hassan, når han optræder midt i Fyns multietniske smeltedigel, mildest talt ikke er let.

- Det, vi skal præstere her, er 20 gange en fodboldkamp, har Fyns Politi tidligere sagt.

Bekymring og begejstring
Hos Gyldendal har Yahya Hassans redaktør et blandet forhold til, at forlagets lyriske guldfugl nærmest er nødt til at sætte livet på spil for at få sit budskab frem.

Annonce:

- Vi er glade for, at politiet tager sig af Yahyas sikkerhed, og at de tager den seriøst. På den anden side er det uacceptabelt, at man skal have trusler, fordi man udtaler sig om noget. Han er en ung digter, der har fortalt om sit liv på sin egen personlige måde, og det skal man da have lov til, siger Simon Pasternak.

- Føler I hos Gyldendal et ansvar for, at Yahya Hassans sikkerhed er truet?

- Vi har selvfølgelig et ansvar, fordi vi har udgivet bogen, men vi synes, det er en vigtig bog, så vi fortryder det ikke på nogen måde.

- Vi har talt meget med Yahya om tingene. Ligesom vi også har talt med myndighederne om, hvordan vi har skulle forholde os til situation. Det er det, vi kan gøre. Men hvis du spørger, om vi er bekymrede, så er svaret ja.

TV: Ekstremist om Yahya Hassan: Han starter krig mod islam TV: Ekstremist om Yahya Hassan: Han starter krig mod islam

- Hvad har I haft af etiske overvejelser I kulissen forud for udgivelsen af Yahyas bog?

Annonce:

- Vi har talt med ham om det, og Yahya har ikke gjort eller sagt noget, han ikke selv mener. Han er en voksen mand. Men det, som både vi og Yahya har fokuseret på, er, at det her en digtsamling. Et kunstværk. Han udtaler sig som digter, og ikke som debattør. Det holder han fast i, og det synes jeg, er helt rigtigt.

Oplæsningen skulle oprindeligt have foregået på Vollsmose Bibiliotek, men blev flyttet, fordi det ifølge politiet var et sikkerhedsmæssigt mareridt.

Oplæsningen skal istedet foregå på H.C. Andersen Skolen klokken 19. Ekstra Bladet er til stede og dækker arrangementet live.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: