Ballade om islam-forbud i Afrika

- Vi fører ikke krig mod muslimer, siger Angolas regering efter international uro

Angolanske kvinder praktiserer traditionel afrikansk religion i en fattig bydel i hovedstaden Luanda. (Foto: AP/Nicky de Blois)
Angolanske kvinder praktiserer traditionel afrikansk religion i en fattig bydel i hovedstaden Luanda. (Foto: AP/Nicky de Blois)

Den angolanske regering dementerer nu rapporter i internationale medier, om at landet i det sydlige Afrika har forbudt islam.

Se også: Afrikansk land gør islam ulovligt

- Der er ingen krig i Angola mod islam eller nogen anden religion, siger Manuel Fernando, direktør for religiøse anliggender i Angolas kulturministerium, ifølge Aljazeera.

Da sagen kom frem i slutningen af sidste uge, vakte det stor opsigt på sociale netværk.

En talsmand for landets muslimer, David Ja, bestrider regeringens dementi og siger, at et antal moskeer allerede er lukket.

Muslimer strømmer til
Kulturministeriet siger, at disse lukninger skyldes manglende tilladelser,

Angola er som tidligere portugisisk koloni domineret af katolikker og tilhængere af traditionelle afrikanske religioner.

Men landet har i de senere år oplevet en tilstrømning af indvandrere fra muslimske områder i det nordlige og vestlige Afrika. Mange søger lykken i landets boomende olieindustri.

En række af de lukkede moskeer skal være hastigt opført i provinsen Uíge, netop fordi indvandrerne mangler steder til fredagsbønnen, siger en kilde til Aljazeera.

Stormufti raser
Nyheden om islam-forbuddet har medført fordømmelse fra blandt andet Organisationen for Islamisk Samarbejde, og i Egyptens erklærer muftien Shawqi Allam, at 'det er en provokation ikke bare mod angolanske muslimer, men mod halvanden milliard troende verden over'.

Religiøse organisationer skal have en officiel godkendelse for at virke i Angola. I øjeblikket er 83 anerkendt - alle øjensynligt kristne.

Samtidig har landets justitsministerium afvist ansøgninger på stribe fra en række trossamfund, hvoraf et skal være en islamisk gruppe.

Pengestærke evangelister
Analytikeren Alex Vines fra den britiske tænketank Chatham House siger til AFP, at kulturminister Rosa Cruz e Silvas erklæring i sidste uge handlede om indgreb mod 'sekter', men at det er en klodset politik og udtryk for dårlig kommunikation.

Det fattige land med 18 millioner indbyggere bliver i øjeblikket nærmest invaderet af pengestærke evangeliske sekter fra det ligeledes portugisisktalende Brasilien på den anden side af Atlanten.

Nu risikerer rygterne om islam-forbud ifølge eksperten at udløse hævn fra jihadister.

Interne stridigheder om religion er det sidste Angola har brug for. Landet lider stadig under følgerne af årtiers borgerkrig efter befrielsen fra portugisisk herredømme i 1975.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere