Dansker hjælper tusindvis af børn - helt gratis

Niels Peter Rygaard fra Aarhus har startet en hjælpeorganisation, der gør livet bedre for børnehjemsbørn over hele verden

Disse seks forældreløse børn fra Indonesien bor på et børnehjem, hvor personlaet har gennemgået Niels peter Rygaards online-uddannelse. (Foto: Privatfoto)
Disse seks forældreløse børn fra Indonesien bor på et børnehjem, hvor personlaet har gennemgået Niels peter Rygaards online-uddannelse. (Foto: Privatfoto)

Engang havde helte store muskler og reddede nødstedte prinsesser ud fra brændende slotstårne.

Sådan er det ikke nødvendigvis længere. I dag kan en helt lige så godt være akademiker med et stort hjerte.

Danske Niels Peter Rygaard hører til i den sidste kategori.

Se også: Par efterlod tre babyer i løbet af ni år

For et par år siden væddede han med sig selv om, om han for en rund femmer kunne starte en global hjælpeorganisation, der fokuserede på at gøre livet bedre for børnehjælpsbørn.

Det kunne han. Med en masse af sin egen tid og store frivillige bidrag har den aarhusianske psykolog formået at stable FairstartGlobal på benene - en organisation, der tilbyder gratis online-undervisning til ansatte på børnehjem over hele verden, så de bliver bedre til at tage sig af børnene og dermed give dem en bedre start på livet.

- Det er det samme problem alle steder i verden. De ansatte på børnehjem får ingen støtte fra regeringen, det er et lavstatus-job, og de får ingen uddannelse, siger Niels Peter Rygaard til Ekstra Bladet.

Se også: Blodets Bånd: - Jeg er ikke sur på min far

 

Som psykolog havde Niels Peter Rygaard i mange år arbejdet med, hvordan relationer til voksne mennesker får børnehjemsbørn til at udvikle sig rent personlighedsmæssigt. Og netop relationen mellem voksne ansatte på børnehjem og børnene på hjemmene blev omdrejningspunktet i hans projekt. Han skabte en serie af online undervisningslektioner, der lærer medarbejderne på børnehjem at skabe tættere relationer til børnene.

Han brugte et år på at tage al den tilgængelige forskning på området, putte det ned i en gryde og koge det godt og grundigt sammen.

- Det blev til 15 uddannelsessessioner, der er formuleret i en basal form, så alle kan være med, også selvom man ikke har nogen uddannelse i forvejen, siger Niels Peter Rygaard.

Se også: Adopteret til Danmark: Længtes tilbage til mit tyske børnehjem

Siden er materialet blevet oversat til adskillige sprog, så flere og flere lande kan få glæde af den gratis undervisning.

- Der var for eksempel en børnehjemsleder fra Burma, der skrev til mig, at hun ikke havde nogen penge, fordi hun levede i et diktatur, men at hun gerne ville oversætte mit materiale. Det brugte hun så tre uger på - helt gratis. Så nu kan alle børnehjem i Burma også være med, fortæller han.

Derudover er materialet også oversat - af frivillige hænder - til sprog som arabisk, brasiliansk, fransk, ungarnsk, japansk, russisk, kinesisk, vietnamesisk, swahili og mange, mange andre.

- I de kommende år er målet, at vi får det oversat til så mange sprog, at alle u-lande kan være med, siger Niels Peter Rygaard.

Se også: Børnerådet: Hittebørn mangler i dag et sikkert sted

 

Senest besluttede den indonesiske regering at implementere undervisning-programmet på samtlige 8000 børnehjem i det store ø-rige i samarbejde med en lokal organisation, REACTIndonesia.

- Der er meget lidt overvågning og kontrol med, hvad der sker på de indonesiske børnehjem. Det her er det eneste program, der fokuserer på, at gøre de ansatte endnu bedre. Regeringen er vilde med programmet, fordi det forbedrer den menneskelige infrasturktur i landet, siger lederen af REACTIndonesia Randolph Oudemans til Ekstra Bladet.

Se også: Børnehjemsoffer: Undskyldning vil betyde alt

Indtil videre har 1500 indonesiske børn fået glæde af, at de ansatte, der passer på dem, er blevet bedre til at skabe relationer til børnene, som ellers har været overladt til sig selv uden megen kontakt til voksne.

- Kvaliteten af plejen er blevet bedre, fordi selvtilliden blandt de ansatte er blevet større gennem programmet, fortæller Randolph Oudemans.

Du kan følge FairstartGlobals arbejde på Facebook.0 kommentarer
Vis kommentarer