Efter Bodil: Juleaften for samlere

Rav, knogler og andet 'guf for samlere' kan skylle i land efter Bodil har fået godt og grundigt rusket op i Nordsøen

Her er det på Fanø der ledes efter rav (Arkivfoto: Lars Skaaning)
Her er det på Fanø der ledes efter rav (Arkivfoto: Lars Skaaning)

Der er masser af opmærksomhed på de skadevirkninger og problemer, som stormen Bodil påfører Danmark i dag og i nat.

Men 'intet er så skidt, at det ikke......'

- Det er sådan et vejr, samlere venter på. Der bliver rusket op i havet og så kommer der masser af fund op på strandene, siger museumsinspektør Jens Lauridsen fra Varde Museum, som blandt andet omfatter Rav-museet i Oksbøl, til Ekstra Bladet.

- Så samlerne skal en tur på standen i weekenden?

- Det kan være for tidligt. Det kan også være fornuftigt. Alt afhænger af vind og strøm. Erfarne ravsamlere kender deres område og ved at hvis vinden lige står i en bestemt retning - strømmen kender de jo - så er det afsted. Det er dog ikke oplysninger, de gerne deler med alt for mange. Men mange af dem sidder og gnider sig i hænderne i sådant et vejr, siger Jens Lauridsen, der selv er blandt samlerne.

Han fortæller, at efter den store storm i 1999 så gik der et par måneder før 'havets guld' væltende ind på stranden og derfra i lommerne på samlerne.

- Men det kan også gå meget hurtigere. Og det handler ikke kun om rav. Efter stormen i slutningen af oktober var der en samler, som fandt et meget flot historisk smykke. Vi har endnu ikke fået det ind på museet, men han orienterede mig om fundet med det samme. Jeg sagde, at det kan han godt få lov at beholde et stykke tid, så han kan vise det til dem han vil. Senere skal vi have det, for det er nok blandt de ti smukkeste fund, der kommer fra Nordsøen. Et klart danefæ, siger museumsinspektøren.

Det handler nemlig ikke kun om rav. Der er masser af historiske fund at gøre på den danske vestkyst, herunder fund fra mellem-istiden, hvor Danmark var landfast med England.

- Det er det man populært kalder 'mammut-sletten'. Vi var landfaste i et par hundrede tusinde år og der er masser af eksempler på, hvad der kan dukke op. Også efter en storm som denne. Det kan være mammut-knogler, hele skulderplader og andre ting, som vi gerne vil have lov til at studere, så vi kan lære endnu mere om den tid, siger Jens Lauridsen, der er museumsinspektør i arkæologi.

Der er tale om forhistoriske genstande, som også kan være bearbejdet rav, fra blandt andet stenalderen. De dekorerede ravgenstande tolkes som amuletter og det er et sådant, der blev fundet efter oktober-stormen.

- Tilbage til rav. Er det rigtigt, at der ikke længere kommer så meget i land som tidligere?

- Det er svært at sige. Man kan jo ikke sådan gøre det op. Meget af det ender i lommerne på turister, som tager det med hjem uden at fortælle det til os. Samlerne er også lidt tilbageholdne med konkrete oplysninger om deres 'fangst'. Men jeg er vokset op i Blåvand og samlede også i min barndom. Det er mit indtryk, at der var mere rav dengang i 1970'erne.

- Er det ikke bare sådan en 'barndoms-erindring' i stil med, at det sneede hver vinter og solen skinnede hele sommeren?

- Var det da ikke sådan. Nej, sådan husker jeg det. Men mulighederne for at finde rav har altid været meget svingende. Efter en is-vinter er der småt med rav, det er så at sige blevet lukket inde ude i havet, mens de grønne vintre - gerne med noget blæst - giver flere fund, siger Jens Lauridsen og lyder som en mand, der glæder sig de strandturene i de kommende måneder.

I forbindelse med etableringen af et nyt museumskompleks ved Blåvand kommer der en ny rav-samling. Indtil da kan du besøge det nuværende ravmuseum - også elektronisk. Du kan læse om det nuværende ved at klikke her.

0 kommentarer
Vis kommentarer