Stort galleri: Historisk stormflod

Også i Nordsjælland er der store skader og problemer med stigende vandstand efter Bodils hærgen

Sådan er situationen i Holbæk først på eftermiddagen (Foto: Jakob Jørgensen)
Sådan er situationen i Holbæk først på eftermiddagen (Foto: Jakob Jørgensen)

Ved du noget? Har du billeder? Mail til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst)

DMI har meldt om stigende vandstand mange steder. Stormen har blæst masser af vand ned gennem Kattegat og vandmasserne er ligesom blevet mødt af 'en prop', når det skal fordeles mellem Lillebælt, Storebælt og Øresund.

Situationen er lige nu, at vi har en historisk stormflod, hvor vandstanden i Holbæk er steget til 1,88 m. Hvis vandstanden er over 1,79 m, er det historisk.

- Så det er mere end en 100 års hændelse. Altså noget, der sker sjældnere end hver 100. år. Det er historisk, fortæller Thyge Rasmussen, vagthavende meteorolog hos DMI, til Ekstra Bladet.

Det er stormen, der er blæst igennem Kattegat og har presset med masse vand ud i den sydlige del af Kattegat og ud i Roskilde Fjord og Isefjord.

- Det har lavet en situation, hvor det har været ekstremt nemt at presse alt det vand ind i Isefjorden, siger Thyge Rasmussen, der aldrig har oplevet noget lignende og ikke tøver med at kalde det en historisk stormflod. En stormflod dækker over en vandstandsstigning, der er forårsaget af storm.

Stormen giver generelt masser af pres på strandene og havnene.

Også i Nordsjælland er der problemer.

Se også: Vandene stiger - kan ende med evakueringer

- Vi er i fuld gang med at organisere det fornødne. Men vi må vente med at melde nærmere ud. Vi har meget travlt. I Frederikssund har vi måttet afspærre Kronprins Frederiks Bro, siger pressechef ved Nordsjællands Politi til Ekstra Bladet.

Det har fået Beredskabet Frederikssund & Halsnæs til at træffe deres forholdsregler.

- Vi har, ligesom politiet, sikret at vi har tilstrækkelig mandskab i Halsnæs, når broen nu er lukket. Samtidig beskytter vi et antal boliger med sandsække, siger indsatslederen til Ekstra Bladet.

Det ventes at vandstanden vil stige betydeligt sidst på eftermiddagen, det kan blive alvorligt ikke mindst i Isefjorden og Roskilde Fjord, hvor vandet så at sige er presset ind.

Rigspolitiet melder klokken 10 følgende om vandstanden: Den kraftige blæst forårsager fortsat forhøjet vandstand. Ved Vadehavet forventes ved højvandet i eftermiddag op til 3 meter over DVR (Dansk Vertikal References).

'I Limfjorden ventes vandstanden frem til i aften at ligge mellem 1,3 og 1,6 meter over. Ved kysterne i sydlige Kattegat og ned til den nordlige del af Fyn, samt i Øresund fra København og nordover ventes vandstande mellem 1,30 og 1,80 meter over.

I Isefjorden og Roskilde fjord kan vandstanden i løbet af eftermiddagen stige til 2 meter over.

I aften og i nat forventes der også forhøjet vandstand omkring Storebælt og i Smålandsfarvandet. Her ventes op mellem 1,3 og 1,5 meter over.'

Midt og Vestsjællands Politi meddeler kl. 10.30, at der er store problemer i Holbæk. De skriver: 'Vandet stiger i Holbæk havn og området afspærres. Beboere og erhvervsdrivende i området skal sikre deres ejendom, og personer, der har biler på havnen, bedes fjerne disse hurtigst muligt.'

Se også: Efter Bodil: Her kommer vandet

Som det fremgår af billederne, så er der vand på haveområdet i Rørvig, ligesom stormen har medført betydelige stader på havnen i Gilleleje.

- Svært at sige, hvor galt det er gået. 3-5 lystbåde har revet sig løs og to er sunket. Men vi har ikke overblik over det endnu. Det er umuligt at få, før vandet trækker sig tilbage. Men det er meget slemt, siger havnevagten fra Gilleleje Havn til Ekstra Bladet.

Ved du noget? Har du billeder? Mail til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst).

1 af 14 Beboerne ved Holbæk Havn forsøger - i samarbejde med beredskabsfolk - at redde deres ejendele (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 14 Myndighederne er massivt tilstede på havnen i Holbæk, hvor vandet - i lighed med mange andre nordvente havne - vil stige i løbet af eftermiddagen (Foto: Jakob Jørgensen)
3 af 14 Bil og skib mødes i vand i Holbæk (Foto: Jakob Jørgensen)
4 af 14 Havnen i Gilleleje (Foto: Allan Andersen)
5 af 14 Gilleleje (Læserfoto)
6 af 14 Også i Lillebælt er der tryk på vandmasserne. Her er udsigten fra Fyn til Fredericia (Foto: Ernst van Norde)
7 af 14 Oversvømmelse i Rørvig (Læserfoto)
8 af 14 Sådan ser det ud i Frederiksværk (Læserfoto)
9 af 14 Sådan ser det ud i Jyllinge, som kan blive ramt af evakueringer (Læserfoto)
10 af 14 Og i København giver vandet problemer. Her er det Sluseholmen (Læserfoto)
11 af 14 ASådan ser det ud i Jyllinge (Foto: Jens Dresling)
12 af 14 Situationen i Hornbæk her til formiddag. Havnen er nærmest 'forsvundet' (Læserfoto)
13 af 14 Sådan ser det ud i Rågeleje (Læserfoto)
14 af 14 Sådan er situationen i Holbæk først på eftermiddagen (Foto: Jakob Jørgensen)
0 kommentarer
Vis kommentarer